ekaloria.pl

Blog tematyczny o diecie, sporcie oraz zdrowiu

Dieta

Czekolada z kakao – jak zrobić domową czekoladę?

Czekolada z kakao – jak zrobić domową czekoladę?

Słodycze są uwielbiane nie tylko przez dzieci, ale także i dorosłych. Któż nie skusi się na pyszną kostkę, a może nawet tabliczkę czekolady. Czekolada na dobre zagościła jako deser w polskich domach. Jest to doskonała przekąska, która korzystnie wpływa na organizm, oczywiście w rozsądnych ilościach. Przekonaj się sam, jak czekolada z kakao jest pyszna! Wykonaj nasz sprawdzony przepis.

Zobacz także: Kaloria a kilokaloria – czym się różnią?

Czekolada z kakao – gorzka czy mleczna?

Na sklepowych półkach można znaleźć wiele różnych rodzajów czekolad. Dostępne są czekolady mleczne, gorzkie z zawartością kakao nawet 90%, z orzechami, bakaliami, czekolady białe, z truskawkami czy nawet drażami. Wybór jest ogromny, a to za sprawą dużej popularności tej pysznej słodkiej przekąski. Każda czekolada smakuje inaczej ze względu na zawartość kakao. Najrzadziej wybierane są czekolady gorzkie ze względu na smak. Jak sama nazwa wskazuje, w takiej tabliczce znajduje się duża zawartość kakao i nie ma w niej dodatkowego cukru. Są zwolennicy gorzkich tabliczek, a taka przekąska zawiera bardzo dużo magnezu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zatem warto czasami sięgnąć po kostkę gorzkiej czekolady. Największą popularnością cieszą się czekolady mleczne. Są one słodkie, a do tego rozpływają się w ustach. Świetny smak mają także czekolady z orzechami, które wpływają korzystnie na funkcjonowanie mózgu.

czekolada z kakao

Czekolada z kakao – poznaj jego cudowne właściwości

Zapewne od dzieciństwa rodzice zapewniali cię, że słodycze są niezdrowe. Nie jest to do końca prawda. Oczywiście, jak z każdym produktem – nie należy przesadzać, jednakże 2-3 kostki czekolady dziennie są optymalne. Warto pamiętać, aby starać się spożywać wyłącznie produkty z wysoką zawartością kakao – 70% i więcej. Wtedy dostarczamy jak najwięcej wartościowych składników. Warto wprowadzać tego typu produkty do swojej diety. Zbilansowane odżywianie to klucz do dobrego samopoczucia i zdrowia.

Jak zrobić czekoladę w domu?

Choć w sklepach jest duży wybór różnego rodzaju czekolad, to można jednak spróbować zrobić ten smakołyk samodzielnie w domowych warunkach. Nie jest to trudne, a satysfakcja jest ogromna. Jakie składniki są niezbędne do zrobienia czekolady? Wiadomo, że czekolada z kakao powstaje, a więc jest to podstawowy składnik. Najlepsze będzie ciemne. Dodatkowo potrzebne jest masło, mleko, cukier oraz mleko w proszku. Oczywiście można także dodać ulubione bakalie. W tej kwestii można poeksperymentować. Wykonanie jest proste. Szklankę mleka należy zagotować w garnku i dodać do niego 100 g masła. Całość należy mieszać, aby masło się rozpuściło. Do takiego połączenia należy dosypać 2/3 szklanki cukru i około 4 łyżek kakao. Całość trzeba wymieszać, aby powstała jednolita masa. Następnie należy dosypać 200 g mleka w proszku i zmiksować, aby pozbyć się grudek. Na koniec można dodać orzechy, migdały czy rodzynki. Powstałą masę należy przełożyć do foremki i wstawić do lodówki, aby stężała. Domowa czekolada z kakao gotowa. 

Oczywiście przepis można zmodyfikować i dodać więcej bądź mniej cukru czy kakao. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Taką domową czekoladę możesz z pewnością podać dzieciom – na pewno będzie smakować. Jeśli taki napój chcesz podać wśród dorosłych, możesz jako dodatek wlać alkohol – sprawdzi się tutaj rum bądź wódka. Będzie to pewnego rodzaju domowy likier alkoholowy, który z pewnością zasmakuje. Jest to na tyle uniwersalny przepis, że możesz dostosować go do własnych preferencji.

Jak powstaje kakao?

Kakao to tak naprawdę proszek z nasion kakaowca. Warto wiedzieć, że jest to produkt używany już za czasów Azteków i Majów. Był używany podczas różnego rodzaju nabożeństw religijnych. Współcześnie korzystamy z niego jako składnik ciast, słodyczy, a także po dodaniu mleka jako napój. Obecnie możemy usłyszeć wiele zalet tego produktu. Kakao przede wszystkim:

  • Obniża ciśnienie krwi
  • Pomaga przy walce z cukrzycą
  • Spowalnia proces starzenia się
  • Chroni organizm przed nowotworami

Zalet kakao jest wiele więcej. Dlatego też często staje się składnikiem produktów kosmetycznych. W wielu balsamach, kremach i peelingach możemy znaleźć ziarna kakaowca. Warto również spożywać kakao w różnej postaci – jednak nie przesadzajmy z ilością. Każdy produkt w nadmiernej ilości może prowadzić do działań niepożądanych. Starajmy się bilansować naszą dietę. W takim wypadku będziemy mieli pewność, że nasz sposób odżywiania nie stanowi problemów.

Czekolada – przekąska na poprawę samopoczucia

Pomimo tego, że najczęściej się mówi o ograniczeniu spożyciu słodyczy, to czekolada w małych ilościach korzystnie wpływa na zdrowie. Należy pamiętać, że ma ona dużo kalorii, a więc nie wolno z ilością przesadzić. Jednak kostka czy dwie dziennie na pewno nie zaszkodzą, a nawet pomogą. Czekolada zawiera dużo magnezu, potasu, żelaza, fosforu, miedzi, witaminy B3 i B6. Kostka czekolady nie tylko uzupełni braki składników odżywczych, ale także skutecznie poprawi samopoczucie i doda energii. Czekolada jest dobra na wszystko.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *