ekaloria.pl

Blog tematyczny o diecie, sporcie oraz zdrowiu

Dieta

Kaloria a kilokaloria – czym się różnią?

Kaloria a kilokaloria – czym się różnią?

Kaloria a kilokaloria często używane są przez ludzi błędnie. Poznaj podstawową różnicę pomiędzy tymi definicjami, jeśli chcesz sprawnie posługiwać się językiem dietetycznym.

Co to jest Kaloria?

Kaloria (skrót cal) to jednostka fizyczna, która określa wielkość ciepła, która jest potrzebna do podgrzania temperatury jednego grama czystej chemicznie wody o jeden stopień Celsjusza. 

Zazwyczaj ludzie używają słowa kalorie, aby opisać kaloryczność w danym produkcie spożywczym. Jest to błędne, ponieważ kaloryka (studia nad właściwościami ciepła) temu zaprzecza. Dlaczego? Zapoznajmy się z kilokalorią…

Zobacz także: Dlaczego ogórki są gorzkie – przyczyny

Co to jest kilokaloria?

Kilokaloria (skrót kcal) to jednostka energii cieplnej, która równa się wielkości 1000 kalorii. Tak jest! 1 kilokaloria to, aż 1000 kalorii. 

Na przykład, gdy mówimy, że burger jest kaloryczny, to mówimy o kilokaloriach, a nie kaloriach.

Jak to wygląda w rzeczywistości?

Kaloryka jasno określa definicje kalorii i kilokalorii, ale w życiu realnym pojęcia nie są stosowane tak jak być powinny. Przyjęło się, że przy określaniu kaloryczności danych produktów używa się kcal, czyli kilokalorii a nie kalorii. 

Używając słowa kaloria w tekstach pisanych, aby nie wprowadzać czytelnika w zakłopotanie, można używać słowa Kaloria pisanego właśnie z dużej litery. Jest to dozwolone, dlatego, że przyjęło się, że użycie pierwszej dużej litery w tym słowie sygnalizuje, że chodzi tutaj właśnie o kilokalorie.

Znane jest również rozróżnienie na dużą kalorię i małą kalorię, gdzie duża kaloria odpowiada znaczeniu kilokalorii, a mała kaloria odpowiada znaczeniu kalorii.

Kalorie i kilokalorie w codziennych produktach spożywczych

Jak wygląda kaloryczność produktów w podstawowych produktach spożywczych? Oto parę przykładów:

  • jajko (50 g) zawiera 133 kcal, czyli 133 000 cal
  • ser żółty (20 g) zawiera 58 kcal, czyli 58 000 cal
  • kiełbasa zwyczajna (100 g) zawiera 195 kcal, czyli 195 000 cal
  • pierś z kurczaka (100 g) zawiera 99 kcal, czyli 99 000 cal
  • pączek (50 g) zawiera 189 kcal, czyli 189 000 cal
  • cukier (10 g) zawiera 41 kcal, czyli 41 000 cal
  • miód naturalny (20 g) zawiera 65 kcal, czyli 65 000 cal
  • majonez (20g) zawiera 142 kcal, czyli 142 000 cal
  • margaryna (15 g) zawiera 107 kcal, czyli 107 000 cal
  • masło (5 g) zawiera 37 kcal, czyli 37 000 cal
  • szpinak (100 g) zawiera 13 kcal, czyli 13 000 cal
  • ziemniak (100 g) zawiera 60 kcal, czyli 60 000 cal
  • jabłka (150 g) 51 kcal, czyli 51 000 cal.

 Podsumowanie

Choć kaloryka jasno definiuje dane słowa, to potocznie i tak przyjęło się, że mówiąc o kaloryczności, myśli się o kaloriach. Dlatego, jeśli chcesz rozmawiać z innymi o kaloryczności, to upewnij się, że Wasza definicja danych wyrazów jest taka sama.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.