ekaloria.pl

Blog tematyczny o diecie, sporcie oraz zdrowiu

Dieta

Dlaczego ogórki są gorzkie – przyczyny

Dlaczego ogórki są gorzkie – przyczyny

Wielkimi krokami zbliża się sezon ogórkowy. Miłośnicy tych zdrowych warzyw z pewnością zacierają ręce na myśl, że już wkrótce na straganach pojawią się pyszne ogórki z rodzimych hodowli. Niestety często smak ogórków pozostawia wiele do życzenia. Mnóstwo osób zastanawia się, dlaczego ogórki są gorzkie i w jaki sposób można sobie z tym poradzić. Sprawdź nasz artykuł, a będziesz już wiedział wszystko na temat uprawy ogórków.

Zobacz także: Co zamiast kawy warto pić z samego rana?

Dlaczego ogórki są gorzkie?

Za gorzki smak ogórków odpowiadają kukurbitacyny, które wchodzą w skład warzywa. Są to naturalne związki. Ich rolą jest odstraszanie zwierząt. Z racji tego, że zawartość kukurbitacyny różni się w poszczególnych rodzajach ogórków, niektóre z nich mogą być bardzo gorzkie, podczas gdy inne praktycznie w ogóle. Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że do najbardziej gorzkich części ogórka należy ciemniejsza część warzywa. Kukurbitacyny zawsze gromadzą się właśnie w tej części ogórka.

Co ciekawe, dietetycy zgodnie twierdzą, że kukurbitacyna jest związkiem roślinnym, który nie tylko ma służyć jako mechanizm do obrony przed roślinożercami. Jest ona również bardzo cennym składnikiem odżywczym, który może zapobiegać stanom zapalnym, a nawet nowotworom u ludzi.

Gorycz w ogórkach a warunki uprawy

Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że smak ogórka może zależeć również od warunków, w jakich się go uprawia. Jeśli uprawa przebiega w sposób prawidłowy, gorycz w ogórkach może być praktycznie w ogóle niewyczuwalna. Kukurbitacyny wytwarzają się, kiedy ogórki nie są regularnie podlewane. Pojawia się to także podczas dużych wahań temperatur.

Koniecznie trzeba pamiętać o tym, że ogórki o gorzkim smaku wciąż nadają się do jedzenia. Wystarczy odkroić gorzką cześć, a resztę warzywa wykorzystać.

Z racji tego, że ogórki zawsze są bardziej gorzkie po ciemnej stronie skórki, można odbierać je w odpowiedni sposób, by zminimalizować ryzyko rozprzestrzenienia się gorzkiego smaku po całym warstwie. Obieranie najlepiej zacząć od jaśniejszej końcówki i kierować się w stronę tej o ciemniejszym zabarwieniu.

Specjaliści twierdzą także, że pomóc może każdorazowe płukanie obieraczki bądź też noża pod bieżącą wodą za każdym razem, kiedy przeciąga się nimi po ogórku.

Dlaczego warto jeść ogórki?

Znana jest już odpowiedź na pytanie, dlaczego ogórki są gorzkie. Pora zastanowić się, czy jest to warzywo, które powinno pojawić się w codziennej diecie. Otóż, dietetycy zgodnie twierdzą, że walory zdrowotne, które płyną zjedzenia ogórków są naprawdę ogromne.

W większości składają się one z wody, toteż doskonale sprawdzają się w przypadku osób będących na diecie redukcyjnej, dodatkowo fantastycznie nawilżają organizm. W skład ogórków wchodzą bardzo cenne przeciwutleniacze, które blokują powstawanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za rozwój wielu groźnych schorzeń. Ogórki zalecane są także osobom, które borykają się z cukrzycą i chcą obniżyć poziom cukru we krwi. Z racji tego, że ogórki zawierają mnóstwo cennego błonnika i wody, okazują się bardzo skuteczne w walce z zaparciami.

dlaczego ogórki są gorzkie

Jak jeść ogórki?

Istnieje wiele ciekawych mitów na temat jedzenia ogórków. Jednym z nich jest to, aby pod żadnym pozorem nie łączyć pomidora i ogórka razem – na przykład na kanapce. Pomimo, że ogórek posiada wiele dobroczynnych właściwości, to w połączeniu z tym czerwonym warzywem nie jest to już takie dobre. Posiada on w składzie enzym, który rozpuszcza witaminę C znajdującą się w pomidorach. Działanie to sprawia, że pozbawiamy warzyw składników odżywczych, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jednakże jeśli dostarczamy odpowiednią ilość witamin i minerałów, to połączenie ogórka i pomidora nie powinno być dla nas szkodliwe. Wszystko z umiarem. Nasza codzienna dieta powinna być urozmaicona.

Jak można spożywać ogórki? Jest na to bardzo dużo sposobów. Przede wszystkim możemy je kisić oraz konserwować. Sposób ten jest praktykowany przede wszystkim przez osoby, które posiadają własną uprawę. Kisić i konserwować można na wiele sposobów. Jednakże tradycyjny sposób jest bardzo prosty. Wystarczy, że do słoika dodamy koper, korzeń chrzanu oraz czosnek. Pozostałe miejsce zapełniamy ogórkami, a to wszystko zalewamy dwuprocentową solanką. Gdy już wszystko mamy gotowe, pasteryzujemy słoiki we wrzątku. Przygotowane kiszone ogórki możemy odstawić w suche miejsce, gdzie będą się przygotowywać przez dwa tygodnie. Po określonym czasie mamy gotowe przetwory. Słoiki odstawiamy do spiżarni, gdzie mogą być przechowywane dłuższy czas. Jest to doskonały sposób na to, aby wykorzystać produkty, których nie jesteśmy w stanie zjeść na bieżąco.

Dlaczego ogórki są gorzkie – podsumowanie

Podsumowując, ogórki są warzywami, które warto jeść. Posiadają wiele cennych składników odżywczych. Często zdarza się, że ogórki mogą być gorzkie. Powoduje to wiele czynników, między innymi gleba, warunki klimatyczne, a także sposób uprawy. Gorzkie ogórki kiszone też występują na porządku dziennym. Najważniejszą kwestią jest to, że gorycz warzywa jest zupełnie normalnym zjawiskiem. Takie ogórki można bez problemu jeść.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *