Pieprz wydaje się jedna z najszerzej stosowanych przypraw na świecie, a potwierdzają to statystyki. Rynek sprzedaży pieprzu to blisko jedna trzecia całego rynku przypraw. Znany jest od pokoleń, znaleźć go można chyba w każdej kuchni, ale wiele osób nie zdaje sobie sprawę skąd pochodzi pieprz, ani jak ciekawa jest historia pieprzu. Sprawdź już dziś nasz artykuł.
Skąd pochodzi pieprz?
Kupując saszetkę z pieprzem niewiele osób zastanawia się, skąd pochodzi. Wiemy, że w przypadku tej uprawy wymaganie to dość ciepły klimat. Jednak uprawa tej przyprawy wydaje się bardzo powszechna. I tak faktycznie jest. Pieprz, a dokładniej tropikalne pnącza Piper nigrum pochodzą z Azji, najprawdopodobniej z Indii. Jednak obecnie ta przyprawa jest uprawiana w bardzo wielu miejscach na świecie.
Roślina szybko została rozpowszechniona poza Azję wiele wieków temu, już w starożytności znano ją Europie. Jednak bardzo długo był uprawiany głównie w Indiach i Malezji. Obecnie uprawiany jest także na tropikalnych obszarach południowej Afryki oraz w Brazylii.
Sprawdź także: Czy pieprz jest zdrowy?
Historia pieprzu – o tym możesz nie wiedzieć
Pieprz jest bardzo popularną przyprawą, której zakup nie drenuje portfela. Dziś jest tani, jednak cofając się w czasie dowiemy się, że były czasy, gdy był drogi niczym złoto. Mogły sobie na niego pozwolić tylko osoby o wysokim statusie materialnym. Nie powinno więc dziwić, że pieprz ma bardzo ciekawą historię.
Cenne właściwości pieprzu znano już kilka tysięcy lat temu. Pierwsze plantacje tej przyprawy powstały prawdopodobnie już około X wieku p.n.e., a do Europy przywieźli go prawdopodobnie żołnierze Aleksandra Wielkiego. Wiadomo, ze w Grecji znano go w IV wieku p.n.e. Jednak nie używano go wtedy jeszcze jako przyprawa. Początkowo pieprz stosowano głównie w celach medycznych, jako odtrutkę.
Pieprz w starożytnej Europie i w początkowych wiekach naszej ery był tak cenny, że mógł stanowić walutę. Często stosowano go jako środek płatniczy. Jeszcze w średniowieczu jego ceny sprawiały, że był symbolem prestiżu i władzy. Spowodowane to przez trudny szlak, jaki należało przebyć, by sprowadzić zapas tej przyprawy do Europy. Ceny pieprzu zaczęły spadać dopiero, gdy Vasco da Gama wytyczył nowy szlak morski z Europy do Indii.
Warto stosować nie tylko ze względów smakowych
Większość osób najbardziej kojarzy pieprz czarny, ale dostępny jest też biały i czerwony. Nie każdy jest jednak świadomy, że by uzyskać czarną wersję tej przyprawy zbiera się jeszcze niedojrzałe owoce. Gdy owoc dojrzeje uzyskujemy pieprz czerwony, a po obraniu ze skórki, biały. Czarny pieprz ma silniejszy smak, ale delikatniejszy aromat niż czerwona wersja.
Wcześniej przyprawę tą stosowano jako lekarstwo. Korzystano z niego głównie w walce z zatruciami. Jak się okazuje przyprawa faktycznie ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy ułatwiając trawienie i pobudzając organizm do wydzielania soków żołądkowych. Pieprz, dzięki wysokiej zawartości piperyny, ma właściwości przeciwutleniające. Chroni organizm przed negatywnym wpływem wolnych rodników działając przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Ma też działanie przeciwreumatyczne.