ekaloria.pl

Blog tematyczny o diecie, sporcie oraz zdrowiu

DietaZdrowie

Czy pieprz jest zdrowy? Ważne informacje

Czy pieprz jest zdrowy? Ważne informacje

Często, jedząc smaczną, dobrze doprawioną potrawę zastanawiamy się, jakby smakowało to pięknie podane danie bez przypraw. Na takie pytanie łatwo jest odpowiedzieć – wystarczy ich nie dodawać, a wtedy okaże się, że pomimo wyglądu dania, zjedzenie go może wcale nie być przyjemnością. Dowiedz się, czy pieprz jest zdrowy.

Sprawdź też: Skąd pochodzi pieprz, czyli co warto wiedzieć o tej niezwykłej przyprawie

Pikantna przyprawa – czy pieprz jest zdrowy

Istnieje kilka rodzajów pieprzu, lecz największą popularność zyskał pieprz czarny, pnącze wywodzące się z tropików, z drewniejącym pniem i silnie rozgałęzionymi łodygami. Roślina osiąga wysokość nawet 15 metrów, a jej łodygi do 7 metrów. Dzięki korzeniom powietrznym wyrastającym z węzłów łodygowych, roślina łatwo zakorzenia się w glebie.
Liście pieprzu czarnego są skórzaste, wiecznie zielone, jaśniejsze na spodniej stronie. Ich długość dochodzi do ośmiu centymetrów. Są jajowatego kształtu, mają ogonek i ostre zakończenie. U podstawy liść układa się w kształt serca.
Kwiaty rośliny są zebrane w kwiatostany o kształcie kłosa, ich długość dochodzi do 10 centymetrów. Kwiatostan to zbiór delikatnych, maleńkich kwiatków bez szypułek i bez okwiatu, w kolorze seledynowobiałym.
Owocem jest kulisty pestkowiec zmieniający kolory od zielonej po czarny, natomiast właściwą przyprawą jest nasiono, znajdujące się wewnątrz, otulone miękką owocnią.
Pieprzy przynależy do rodziny pieprzowatych, pochodzi z południowo-wschodnich Indii, ale uprawiany jest w wielu krajach tropikalnych. Uprawiany jest jako przyprawa, natomiast w krajach o chłodniejszym klimacie może być rośliną doniczkową.

Zobacz również: Kardamon- rodzaje, charakterystyka i zastosowanie.

Rodzaje pieprzu

W przemyśle spożywczym występuje kilka rodzajów pieprzu; do najpopularniejszych gatunków zaliczymy pieprz czarny, pieprz czerwony, pieprz biały oraz pieprz zielony. Rodzaje różnią się od siebie smakiem i stopniem ostrości, przy czym najostrzejszy jest pieprz czarny, który bywa w wyjątkowych sytuacjach traktowany jak lekarstwo.
Innym rodzajem jest pieprz ziołowy, który tak naprawdę z pieprzem nie ma nic wspólnego – jest to mieszanka przypraw, która składa się między innymi z kminku, kolendry, majeranku, liścia laurowego, gorczycy białej, chrzanu oraz papryki – zmielonych i zmieszanych ze sobą. Pomimo że nie ma w tym składzie prawdziwego pieprzu, mieszanka ta swoją nazwę zawdzięcza ostremu smakowi, porównywanym z pieprzem czarnym.

czy pieprz jest zdrowy

Czy pieprz jest zdrowy?

Chociaż ostry smak pieprzu sugeruje coś innego, ta przyprawa zaliczana jest do zdrowych produktów ze względu na zawartość piperyny, alkaloidu wykazującego silne właściwości przeciwutleniające. Oprócz tego pieprz czarny wykazuje działanie:
– przeciwzapalne,
– przeciwbólowe,
– przeciwreumatyczne,
– przeciwgorączkowe,
– przeciwgrzybicze,
– przeciwwymiotne,
– przeciwbakteryjne,
– hepatoochronne

i wiele innych pozytywnych działań.

Warto zauważyć, że olejek eteryczny obecny w pieprzu działa antyseptycznie, natomiast olej tłoczony z ziaren działa przeciwpasożytniczo na niektóre organizmy.
Dodatek tej przyprawy w potrawach ułatwia trawienie
wykazuje działanie rozkurczowe i zapobiega biegunkom.

Potrawy z pieprzem

Przyprawę tę dodaje się do mięs w każdej postaci, pasztetów, sałatek, surówek oraz kiszonek i konserw.
Spotkamy go także w zupach i sosach, jest składnikiem faszerowanych warzyw, omletów i wytrawnych naleśników.
Doskonale komponuje się zarówno z potrawami gotowanymi, pieczonymi duszonymi, smażonymi, jak i surowymi. Należy pamiętać, by nie przesadzić z ilością, ponieważ nadmierna porcja pieprzu może zdominować smak podanego dania. Teraz już wiesz czy pieprz jest zdrowy i gdzie warto go używać.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.