Jajka na twardo, czyli jajka gotowane w sposób, który przekształca białko żółtka w postać stałą, są popularnym i pożywnym daniem. Można je spożywać same, jako składnik sałatek, past jajecznych czy nadzienia do kanapek. Jednak wiele osób ma problem z uzyskaniem odpowiedniego stopnia ugotowania jajek na twardo. W poniższym artykule dowiesz się, jak to zrobić prawidłowo, aby jajka były idealnie ugotowane.
Jak sprawić, by jajka były na twardo?
Aby uzyskać jajka na twardo, należy postępować zgodnie z kilkoma krokami. Po pierwsze, włóż jajka do garnka i zalej je zimną wodą – woda powinna pokryć jajka o około 2 centymetry. Następnie postaw garnek na palniku i doprowadź wodę do wrzenia. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj jajka przez około 10-12 minut.
Jaki jest idealny czas gotowania jajek na twardo?
Idealny czas gotowania jajek na twardo zależy od osobistych preferencji dotyczących stopnia ugotowania. Jeśli chcesz jajka na twardo, gotuj je przez około 10-12 minut. Dla bardziej kremowego żółtka możesz skrócić czas gotowania do 8-10 minut. Natomiast dla jajek na bardzo twardo gotuj je przez 14-16 minut.
Jak schłodzić i obrać jajka na twardo?
Po ugotowaniu jajka na twardo, odcedź je i schłódź pod zimną bieżącą wodą lub w misce z zimną wodą i kostkami lodu przez kilka minut. Schłodzone jajka łatwiej będzie obrać z łupinek. Aby to zrobić, delikatnie uderz jajko o twardą powierzchnię i delikatnie obierz skorupkę.
Jak najlepiej przechowywać jajka na twardo?
Jeśli nie planujesz spożyć jajek od razu po ugotowaniu, najlepiej jest przechowywać je w lodówce. Obrane jajka na twardo można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku lub worku strunowym w lodówce przez około tydzień. Pamiętaj, że jajka na twardo tracą swój świeży smak po kilku dniach przechowywania, dlatego warto spożyć je możliwie jak najszybciej.
Życzę smacznego!