Deser polany polewą czekoladowa nie tylko lepiej smakuje, ale również wspaniale wygląda. Jak zrobić polewę z kakao lub czekolady, którą można wykorzystać do dekoracji ciast i deserów? Polewa czekoladowa na ciasto – poznaj ciekawe i smaczne przepisy
W dzisiejszym artykule dowiesz się:
- Jak stworzyć polewę czekoladową z kakao?
- Czy istnieje fit polewa czekoladowa?
- Do czego możemy wykorzystać polewę czekoladową?
Sprawdź także: Czy tłuszcz palmowy jest szkodliwy dla zdrowia?
Polewa czekoladowa z kakao
Przepisów na polewą czekoladową jest co najmniej kilka. Różnią się składnikami, a co za tym idzie smakiem i również wyglądem.
Najpopularniejszy jest przepis na bazie kakao. Polewa czekoladowa przepis zawiera 100 g masła oraz około 100 g cukru. Ilość cukru jest uzależniona od tego, jak bardzo słodką polewę chcemy uzyskać.
Polewa czekoladowa na ciasto jest wyjątkowo łatwa do zrobienia. Poradzą sobie z nią nawet te osoby, które nie mają doświadczenia w gotowaniu. Masło należy podgrzać z cukrem. Warto pamiętać, by robić to na wolnym ogniu. Ważny jest również garnek, który powinien mieć grube dno. Dzięki temu polewa się nie przypali.
Po rozpuszczeniu masła i cukru dodajemy 3 łyżki cukru. Cały czas należy mieszać polewę. Na koniec zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy kakao. Wystarcza 3 – 4 łyżki. Należy pamiętać, że im więcej kakao znajdzie się w masie, tym będzie ona gęstsza, a smak będzie bardziej wyrazisty.
Polewa z czekolady
Polewa czekoladowa na ciasto wykonana z kawałków czekolady jest również bardzo prosta do zrobienia. Nie zajmuje również dużo czasu.
Polewa czekoladowa przepis zawiera taką samą ilość czekolady i śmietany kremówki. Znaczy to, że gdy chcemy zrobić polewę ze 100 g czekolady należy wykorzystać 100 g kremówki. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu do momentu roztopienia.
Warto wiedzieć, że polewę czekoladową można wykonać również z masła i mleka. Wtedy na 100 g czekolady dodajemy 50 g mleka oraz 50 g masła. W pierwszym etapie podgrzewamy mleko wraz z masłem. Po rozpuszczeniu dodajemy czekoladę i ponownie podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy. I gotowe!
Polewa czekoladowa – przepis fit
Polewa czekoladowa na ciasto wykonana z czekolady lub kakao to bomba kaloryczna. Nie znaczy to, że osoby, które zwracają uwagę na ilość spożywanych kalorii muszą rezygnować ze słodkości. Warto jednak wykonać je w wersji „odchudzonej”.
W pierwszej kolejności warto zastąpić mleko krowie mlekiem roślinnym, które jest idealne dla osób mających problemy z tolerancją laktozy. Masło można zastąpić olejem kokosowym, które również jest uznawane za zdrowy produkt.
Polewa czekoladowa przepis fit składa się z 50 g czekolady. Warto wybierać gorzkie czekolady, które mają minimum 75% kakao. Po roztopieniu czekolady należy dodać ją do mleczka kokosowego (2 łyżki) podgrzanego w rondelku. Całość należy jeszcze chwile podgrzać, by ładnie połączyły się składniki.
Masa czekoladowa będzie miała jednolitą konsystencje i szybko się zetnie. Dzięki temu można ją wykorzystać do dekoracji ciast, muffinek czy tortów. Warto pamiętać, że przepis na polewę czekoladową fit nie jest tak słodki, jak tradycyjne polewy. Osoby, które potrzebują dosłodzenia powinny zrezygnować z cukru, a wykorzystując inne słodziki. Warto do polewy czekoladowej dorzucić odrobinę miodu. Koniecznie jednak należy poczekać aż polewa lekko ostygnie i się zetnie. Wlewając miód do gorącej polewy pozbawimy go wartości odżywczych.
Chcąc dosłodzić polewę czekoladową można również wykorzystać stewię, ksylitol czy erytrytol.
Osoby, które chcąc wzbogacić polewę czekoladową o kokosowy aromat mogą zastąpić śmietankę, masło lub margarynę mleczkiem kokosowym. Jest to zamiennik, który spowoduje, że polewa nie będzie wymagała dosładzania.
Jak wykorzystać polewę czekoladową?
Polewa czekoladowa to nie tylko dekoracja, która sprawdza się w ozdabianiu ciast, tortów czy pierników. Można ją również wykorzystać do codziennych przepisów.
Dzieci będą zachwycone, gdy na śniadanie dostaną naleśniki z polewą czekoladową. Również gofry będą lepiej smakowały z odrobiną polewy.
Warto pamiętać, że polewa czekoladowa do ciast może zawierać również dodatki, które podkręcą smak ciasta. Wiórki kokosowe, bakalie czy papryka będą ciekawym urozmaiceniem. Wystarczy wrzucić je do polew, gdy ta będzie jeszcze płynna. Całość należy dokładnie wymieszać.