ekaloria.pl

Blog tematyczny o diecie, sporcie oraz zdrowiu

Dieta

Ostre potrawy – kiedy warto je jeść, a kiedy należy z nich zrezygnować?

Ostre potrawy – kiedy warto je jeść, a kiedy należy z nich zrezygnować?

Ostre potrawy podbijają serca smakoszy. Dodatkowo mają wiele właściwości prozdrowotnych. Trzeba jednak pamiętać, że nie są przeznaczone dla wszystkich. O czym warto wiedzieć nim na naszym stole pojawią się pikantne potrawy?

Przyprawy, które dodają pikanterii

Ostre potrawy przywędrowały do nas z krajów tropikalnych. Wbrew pozorom nie powstały ze względu na walory smakowe, a zdrowotne. Mieszkańcy Azji, Bliskiego Wschodu czy krajów Ameryki Środkowej na co dzień delektują się potrawami o konkretnym smaku. Dlaczego?

Tropikalne upały nie służą przechowywaniu mięs. Przyprawy takie jak curry, kolendra, chili, imbir, czosnek, pieprz oraz cebula pomagają utrzymać potrawy w świeżości.

Warto również wiedzieć, że ostre potrawy w gorącym klimacie wpływają na samopoczucie. Regulują temperaturę ciała, a także pobudzają apetyt, który w gorące dni ulega znacznemu obniżeniu.

Ostre przyprawy warto również stosować w naszej kuchni. Kuchnia orientalna jest nie tylko wyjątkowo ciekawa, ale ma również wiele właściwości. Kapsaicyna, która występuje w papryczkach chili, odpowiada za ich ostry smak. Jej zaletą jest to, że pomaga w spalaniu kalorii. Warto o tym pamiętać będąc na diecie redukcyjnej. Kolejną zaletą kapsaicyny jest zdolność obniżenia poziomu glukozy i cholesterolu we krwi. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko zawału czy udaru.

Ostre przyprawy są również uważane za naturalny antybiotyk. Działają przeciwzapalnie, pomagają uporać się z infekcją.

Ostre potrawy świetnie sprawdzą się również w czasie romantycznych kolacji we dwoje. Pieprz i chili dodadzą pikanterii nie tylko przygotowanym posiłkom.

Kto powinien unikać ostrych potraw?

Ostre potrawy mimo wielu właściwości mają również swoje wady. Koniecznie powinny unikać ich osoby, które cierpią na choroby przewodu pokarmowego. Z trawieniem przypraw takich jak pieprz czy papryczki chili ma również problemy wątroba.

Pikantnych potraw powinny unikać również osoby, które mają problemy z cerą. Przyprawy mogą spowodować wystąpienie większej ilości wyprysków, co znacznie wpłynie na pogorszenie stanu skóry.

Warto również zwrócić uwagę na ostre potrawy w ciąży. Tutaj opinie nie są jednoznaczne. Kobiety w ciąży mogą bardzo różni reagować na ostre przyprawy. Wiele pan uskarża się na zgagę, mdłości, podrażnienie żołądka czy dyskomfort okolic odbytu.

Nie wszystkie kobiety w ciąży będą jednak tak reagowały. Warto wiedzieć, że są badania, które udowadniają, że ostre potrawy w ciąży mogą mieć pozytywny wpływ na dziecko, które będzie miało lepiej rozwinięty smak.

Wiele pan w okresie karmienia piersią stara się również unikać ostrych potraw. Nie zawsze jest to konieczne. Dzieci bardzo różnorodnie reagują na ostre potrawy zjedzone przez mamę. Mała ilość przypraw najczęściej nie ma znaczenia dla dziecka. Warto jednak wiedzieć, że częste spożywanie pikantnych przypraw może wpłynąć na smak mleka mamy. W skrajnych sytuacjach może dojść do tego, że dziecko zrezygnuje z mleka.

Mama, która spożywa ostre potrawy musi uważnie obserwować dziecko. W sytuacji, gdy na jego skórze pojawi się wysypka może być to znak, że u malucha rozwinęła się alergia. Kolejnym problemem mogą być kolki u dziecka. W takiej sytuacji należy zrezygnować z ostrych potraw.

Jak złagodzić smak przypraw?

Nawet największym miłośnikom ostrej kuchni czasami zdarza się przesadzić z ilością przypraw. Nic straconego. Potrawę można złagodzić. Co łagodzi ostrość potrawy?

Jedząc pikantne potrawy należy pamiętać, by nie zapijać ich wodą, alkoholem czy napojami gazowanymi. Takie napoje wyłącznie wzmogą odczucia. Chcąc złagodzić ostre potrawy warto zapić je mlekiem lub maślanką.

W sytuacji, gdy chcemy złagodzić działanie kapsaicyny w potrawie można dolać do niej kilka kropli soku z cytryny lub limonki. Potrawa od razu stanie się delikatniejsza, a jej smak nie będzie tak wyczuwalny.

Podobnie będzie działała woda. Rozrzedzenie potrawy złagodzi jej smak. Ciekawy efekt można uzyskać dodając do potrawy odrobinę miodu, cukru czy przypraw o słodkim smaku. Cynamon, wanilia lub słodka papryka podkręcą smak potrawy.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *