Czy tylko niezdrowe produkty są wysokokaloryczne? Niekoniecznie, istnieje także cała lista artykułów spożywczych, które powinny znaleźć się w Twojej diecie, ale w mniejszych ilościach. Szczególnie gdy jesteś na diecie odchudzającej i liczysz kalorie. Dowiedz się, jakie zdrowe produkty mają najwięcej kalorii, a także, dlaczego warto je jeść.
Orzechy – kaloryczne i bardzo zdrowe
Czy wiesz, że orzechy to jedne z najbardziej kalorycznych zdrowych produktów? Dla przykładu 100 g popularnych pistacji ma aż 562,1 kcal. Dlatego zalecana porcja orzechów, to jedna garść dziennie – ok. 28 g. Dzięki temu nie musisz obawiać się, że przekroczysz dobowe zapotrzebowanie kaloryczne, a do tego nadal możesz z przyjemnością zajadać się orzechami. Warto to robić ze względu na korzystny wpływ orzechów na układ sercowo-naczyniowy i metabolizm. Orzechy stanowią też doskonałe źródło witamin z grupy B, E, a także minerałów jak np. potas i magnez.
Awokado – pełne jednonienasyconych tłuszczów
Ostre guacamole czy jako dodatek do kanapek, omletów czy nawet deserów – awokado możesz jeść na naprawdę wiele sposobów, dlatego cateringi dietetyczne np. https://www.fitnezja.fit/ chętnie oferują posiłki z awokado. Zwróć przy tym uwagę na kaloryczność tego owocu – średnie awokado ma ok. 250 kcal – kalorie pochodzą przede wszystkim z tłuszczów. Pomimo tego awokado zwiększa uczucie sytości, reguluje poziom cholesterolu, a do tego jest bogate w witaminy C, E, K, a także błonnik. Dzięki temu korzystnie wpływa na pracę serca.
Oliwa z oliwek – dla zdrowia serca i mózgu
Nie rezygnuj z regularnego spożywania oliwy z oliwek, po prostu kontroluj jej ilość – jedna łyżka ma 120 kcal. Pomimo wysokiej kaloryczności oliwa z oliwek to prawdziwe bogactwo składników odżywczych. To świetne źródło witamin A, C, D, E, K i witamin z grupy B. Zawiera także mnóstwo cennych minerałów typu potas, magnez i fosfor. Oliwa z oliwek – szczególnie w wersji extra virgin – to bardzo dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomaga pracę serca i mózgu. Dlatego po prostu kontroluj spożycie tego produktu, a zadbasz o zdrowie i nie przekroczysz dobowego zapotrzebowania kalorycznego.
Masło orzechowe – źródło zdrowych tłuszczów i białka
Masło orzechowe to popularny dodatek do owsianki, jaglanki, deserów, naleśników czy placuszków. Zwróć uwagę na skład tego produktu – powinien mieć, jak najwięcej orzechów, a za to nie zawierać cukru i oleju palmowego. W takiej postaci masło orzechowe stanowi dobre źródło białka i zdrowych tłuszczów. Pamiętaj jednak, że dwie łyżki masła orzechowego mają ok. 190 kcal, dlatego to dość kaloryczny artykuł spożywczy. Lepiej, jeśli będzie stanowić jedynie dodatek, który zapewnia orzechowy smak.
Masło orzechowe świetnie sprawdzi się, gdy chcesz szybko dodać sobie więcej energii np. przed treningiem. Dlatego po ten produkt chętnie sięgają osoby aktywne fizycznie. Warto włączyć do diety dobrej jakości masło orzechowe także ze względu na wartości odżywcze typu potas, błonnik i antyoksydanty.
Artykuł sponsorowany