Strona główna
Dieta
Tutaj jesteś

Jagoda kamczacka – jakie właściwości skrywają te ciemnofioletowe owoce?

Dieta Data publikacji - 25 czerwca 2024 Autor - Redakcja ekaloria.pl
syrop z jagody kamczackiej


Jagoda kamczacka przyciąga spojrzenia swoim wyrazistym, fioletowo-niebieskim kolorem. Warto docenić ją jednak przede wszystkim za jej ogromny potencjał prozdrowotny, obok którego nie można przejść obojętnie. Znakomicie wpływa na układ odpornościowy, wspiera narząd wzroku, a to tylko niektóre z jej właściwości. O jakich jeszcze mowa? Sprawdź!

Owoce jagody kamczackiej – co warto o nich wiedzieć?

Jagoda kamczacka, to dość niepozorny krzew, ale z jakże ogromnym potencjałem zdrowotnym i smakowym! Jej owoce z łatwością można pomylić z podłużną borówką – osiągają około 2-3 cm. Owoce jagody kamczackiej charakteryzują się ciemnofioletową barwą i niebieskim nalotem. Można jednak spotkać się również z ich czerwoną odmianą. Określane są również jako borówka kamczacka, borówka syberyjska, jak również borówka kamczatka. 

Pochodzenie jagody kamczackiej to Azja Północno-Wschodnia, ale uprawia się ją w wielu regionach naszego globu. Wspomniane czerwone jagody uprawiane są w Chinach.

Jagody kamczackie są niezwykle soczyste i są dość kwaśne. Określa się je również jako super jagoda, a Japończycy mówią o niej, że to owoc długiego życia i dobrego wzroku. O tym jakże niepozornie wyglądającym owocu mówi się, że jest żywieniem przyszłości. Są bogate w bioaktywne składniki – wystarczy garstka, aby dostarczyć ich więcej niż w przypadku zwykłej żywności. Co więcej – owoce jagody kamczackiej wykazują się niesamowitą skutecznością w walce z wirusami i bakteriami – duet antocyjanów i irydoidów jest znakomity jako wsparcie dla układu immunologicznego.

Jak jeść jagodę kamczacką? Można z powodzeniem prosto z krzaka, jednak znakomicie smakuje również jako baza konfitur czy też soków. W ciepłych miesiącach mogą stać się dodatkiem miodu, jogurty etc. 

syrop z jagody kamczackiej

Właściwości jagody kamczackiej

Niezwykle szeroki wachlarz właściwości jagody kamczackiej sprawia, że warto włączyć ją do swojej codziennej diety. Wyróżnia się nieocenionymi wartościami odżywczymi, które idą w parze z potężną dawką witamin i minerałów. Dzięki nim możesz liczyć na prawdziwą bombę zdrowia zamkniętą w niepozornych, niewielkich owocach.

Jagoda kamczacka skrywa w sobie wiele cennych witamin, wśród których znajdziesz witaminę C. Jest ona nieocenionym wsparciem dla układu odpornościowego. Znacząco zmniejsza ryzyko infekcji – zarówno o podłożu bakteryjnym, jak i wirusowym.

Do tego potężna dawka witaminy A. Jest ona niezwykle istotna dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Ponadto bardzo korzystnie wpływa na stan skóry – pomaga odbudować jej naturalną warstwę ochronną, przeciwdziała nadmiernej utracie wody czy też wspomaga elastyczność włókien.

Nie można także zapomnieć o witaminach z grupy B – ich niedobór przyczynia się do osłabienia centralnego układu nerwowego, jak również pracy mózgu.

W borówce kamczackiej znajdziesz również antocyjany – naturalne barwniki, dzięki którym jej owoce wyróżniają się charakterystycznym, fioletowo-niebieskim kolorem. Jednak zdecydowanie bardziej warto docenić ich właściwości antyoksydacyjne. Nie bez powodu borówkę kamczacką określa się mianem “jagody długiego życia”. Skutecznie neutralizuje wolne rodniki, które nie tylko przyspieszają procesy starzenia, ale także powstawanie stanów zapalnych, a nawet rozwój nowotworów. Antocyjany to również wsparcie wzroku, pamięci, koncentracji czy też funkcji poznawczych. Znakomicie wpływają również na stan skóry.

Mówisz jagoda kamczacka, myślisz – polifenole. Nie ma drugiego takiego owocu, który obfitowałby w ich tak dużą ilość. Warto włączyć je do codziennej diety zwłaszcza jeśli cierpisz z powodu dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Nie bez znaczenia pozostaje również fakt, że jagoda kamczacka bardzo mocno polecana jest osobom, które mają problemy ze zmianami naczyniowymi w obrębie siatkówki oka. Zawarte w niej substancje wykazują się działaniem profilaktycznym, gdy w grę wchodzi ogólna zdolność widzenia. 

Po jagodę kamczacką sięgaj również wtedy, gdy zależy Ci na wzmocnieniu odporności. Znakomicie sprawdzi się np. naturalny sok z jagody kamczackiej, który możesz pić solo lub rozcieńczony z wodą, a to tylko wierzchołek góry lodowej jego zastosowania.

Zastosowanie syropu z jagody kamczackiej

Zastosowanie syropu z jagody kamczackiej jest naprawdę szerokie. Charakteryzuje się on niezwykle intensywnym smakiem i można go pić prosto z łyżeczki, bądź też małego kieliszka. Można go spożywać w wersji solo, jednak dużo osób uważa, że warto jest go rozcieńczać z wodą, bądź sokiem.

Syrop z jagody kamczackiej można także łączyć np. z olejem z czarnuszki, aby zneutralizować jego smak. Jego pyszną odsłoną jest dodanie go do jogurtu naturalnego, budyniu lub kaszy mannej. Z powodzeniem można wykorzystać go również jako bazę szejków, bądź też słodzik koktajlu owocowego. Z powodzeniem można także dodać go do herbaty, aby wzmocnić jej smak, jak również wydobyć aromat owoców.

Tak naprawdę nie ma jednego “przepisu” na spożywanie syropu z owoców jagody kamczackiej. Wiele zależy po prostu od naszych indywidualnych preferencji. 

Artykuł sponsorowany

Redakcja ekaloria.pl

Naszym celem jest inspirowanie czytelników do świadomego dbania o swoje ciało i umysł, oferując rzetelne informacje, praktyczne porady oraz motywujące historie. Wierzymy, że zdrowy styl życia to podstawa do osiągnięcia pełni szczęścia i samorealizacji.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?

Dietetyka