ekaloria.pl

Blog tematyczny o diecie, sporcie oraz zdrowiu

Dieta

Brokuł – właściwości i najciekawsze przepisy

Brokuł – właściwości i najciekawsze przepisy

Brokuł, inaczej nazywany zielonym kalafiorem, nie tylko jest bardzo smaczny, ale ma również wiele właściwości. Nie jest również trudny do przyrządzenia. Jak znaleźć ciekawe przepisy na brokuły?

Brokuł – właściwości

Brokuły zbudowane są z ciasno połączonych ze sobą różyczek osadzonych na grubej i długiej łodydze. Jest to warzywo popularne nie tylko w Polsce, ale w większość krajów europejskich. Brokuły hodowane są w Hiszpanii, Niemczech, Włoszech czy Anglii.

Brokuły są warzywem niskokalorycznych dlatego chętnie są wykorzystywane w czasie diety redukcyjnej. Dodatkowo błonnik powoduje uczucie sytości, co pozwala na dłużej powstrzymać się przed podjadaniem. Brokuł właściwości antyrakowe są szeroko znane. Warzywo jest bogate w sulforafan, który jest przeciwutleniaczem. To właśnie dzięki niemu zmniejsza się ryzyko zachorowania na raka płuc, jelita grubego, piersi czy prostaty.

Istnieją również badania, które potwierdzają, że sulforafan łagodzi objawy autyzmu. Ma również dobroczynny wpływ na stawy. Chroni przed zwyrodnieniem, jak również przed reumatoidalnym zapaleniem stawów.

Indeks glikemiczny brokułu to 15. Powinni o tym wiedzieć przede wszystkim cukrzycy. Brokuł właściwości dla cukrzyków są nieocenione. Dzięki zawartości chromu reguluje on również poziom cukru we krwi.

Jak prawidłowo ugotować brokuły?

Zastanawiając się jak przyrządzić brokuły nie można zapomnieć, że są one bardzo smaczne i wartościowe po ugotowaniu. Ważne jest jednak, by przestrzegać pewnych zasad. Wtedy brokuł zachowa wartości odżywcze.

Przyrządzając brokuły najczęściej wrzucamy je na wrzącą wodę i gotujemy przez kilka minut. Jest to sposób bardzo popularny, ale jak się okazuje nie najlepszy. Brokuł najzdrowszy jest gdy zostanie poddany blanszowaniu. Polega ono na zanurzeniu warzywa na krótką chwilę w temperaturze 76 stopni Celsjusza, a następnie zanurzeniu go w zimnej wodzie. Brokuł będzie smaczny, zachowa piękny, soczysty kolor, a co najważniejsze będzie zdrowy.

Brokuł właściwości antynowotworowe zachowa również, gdy będziemy spożywali go na surowo. Warto połączyć go wtedy z produktami, które zawierają mirozynazę. Rzodkiewka, musztarda, rukola czy warzywa kapustne pomogą w szybki sposób aktywować antyrakowe właściwości.

Jak jeść brokuły?

Zastanawiając się jak przyrządzić brokuły nie można zapomnieć, że są one świetnym dodatkiem do sałatki. W połączeniu z jajkiem, pomidorem oraz kukurydzą będą smakowały wybornie. Warto pamiętać, że smak sałatki można podkręcić dodając fetę lub sos czosnkowy.

Osoby, które lubią sałatki z mięsem mogą wykorzystać również piersi z kurczaka. Należy pokroić je na niewielkie kawałki, dobrze doprawić pieprzem, papryką oraz solą, a następnie zarumienić na patelni. Taka sałatka ma wyśmienity smak i jest bardzo sycąca.

Bardzo prosty i pożywny przepis na brokuły polega na podsmażeniu brokułu na patelni. Warzywo należy podzielić na różyczki, dobrze przyprawić, a następnie poddusić na patelni. Do brokułu należy dodać czosnek, który podkreśli wyrazisty smak. Jest to danie, które jest łatwe do wykonania i zajmie niewiele czasu.

Brokuł bardzo dobrze komponuje się również z makaronem. Można wykorzystać go do sosu, który powstanie na bazie pieczarek, szpinaku oraz sosu pomidorowego. Warzywa należy delikatnie poddusić w woku. Do potrawy będą pasowały takie przyprawy jak lubczyk oraz natka pietruszki. Nie można również zapomnieć o czosnku.

Na sam koniec wrzucamy do woka pokrojoną w kostkę fetę i makaron. Wszystko dokładnie mieszamy. I gotowe!

Przepis na brokuły, który również powinien spodobać się wielu osobom, to pasta do kanapek. Brokułu (ugotowanego na parze) należy połączyć z 2 szklankami ugotowanej ciecierzycy. Opcjonalnie można dodać szklankę oliwek. 2 małe cebule należy zeszklić na patelni. Na koniec dodajemy natkę pietruszki oraz zioła. Warto wykorzystać lubczyk, sól oraz pieprz.

Wszystko należy zblendować na jednolitą masę. Pasta z brokułu będzie wspaniałym dodatkiem do pieczywa, ale również świetnie będzie współgrała z warzywami pokrojonymi w słupki. Jest to zdrowa i niskokaloryczna przekąska.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *