W ostatnich latach bardzo dużo mówi się o zdrowym żywieniu i świadomym wybieraniu produktów. Dużo uwagi poświęca się smażeniu i tłuszczom, których nie wolno spożywać w zbyt dużej ilości. Jednym z bardziej kontrowersyjnych jest tłuszcz palmowy. Co to dokładnie jest? Czy naprawdę jest szkodliwy? W jakich produktach można znaleźć olej palmowy?
W dzisiejszym artykule dowiesz się:
- Czym jest tłuszcz palmowy?
- Jakie właściwości ma olej palmowy?
- Dlaczego tłuszcze trans są szkodliwe?
- Gdzie możemy znaleźć olej palmowy?
Sprawdź także: Jakie witaminy ma marchew i dlaczego warto ją spożywać?
Co to jest tłuszcz palmowy?
Tłuszcz palmowy jest olejem roślinnym. Pozyskuje się go z miąższu olejowca gwinejskiego lub jego nasion. Inaczej nazywany jest on palmą oleistą. Naturalny olej palmowy nierafinowany ma ciekłą i gęstą konsystencję. W temperaturze pokojowej przybiera barwę jasnobrązową zbliżoną do żółtej. Olej palmowy rafinowany jest twardy i biały. Najczęściej ta wersja jest używana w branży spożywczej.
Właściwości oleju palmowego
Każdy olej nierafinowany zawiera bardzo wiele cennych składników odżywczych. Tak też jest w przypadku oleju palmowego. W jego składzie można znaleźć witaminę A i E. Również znajduje się witamina K, która w głównej mierze jest odpowiedzialna za krzepliwość krwi. Olej palmowy ma działanie antyoksydacyjne i chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Z racji tego, że olej palmowy jest olejem roślinnym, to nie zawiera cholesterolu. Można w nim znaleźć koenzym Q10, beta i alfa karoteny. Te składniki z kolei mają dobroczynny wpływ na serce i układ naczyniowy.
Tłuszcz palmowy szkodliwość
Bardzo dużo słyszy się o tym, że olej palmowy jest niezdrowy i należy go unikać. Dzieje się tak w przypadku oleju rafinowanego utwardzonego. Ma on w składzie tłuszcze trans, które są szkodliwe dla organizmu. Tłuszcze te powstają w wyniku utwardzenia oleju w wysokiej temperaturze. Dlaczego więc producenci utwardzają olej palmowy? Powodem jest przedłużenie terminu przydatności do spożycia, a także konsystencja, którą łatwiej jest dostosować do różnego rodzaju przetworów.
Zobacz także: Jak smakuje woda kokosowa – odkryj różnorodność i zalety
Jak szkodzą tłuszcze trans?
Tłuszcze trans dokładnie przebadali naukowcy i niestety są dość szkodliwe dla ludzkiego organizmu. Przede wszystkim mogą powodować choroby serca i wywoływać miażdżycę. Prowadzą także do cukrzycy typu 2. Wiele osób nadmiernie spożywających produkty z tłuszczem palmowym utwardzonym cierpi na otyłość brzuszną. Człowiek może mieć także zwiększony poziom złego cholesterolu, a dodatkowo obniża się dobry cholesterol (HDL). Istnieje ryzyko zwiększonej zapadalności na choroby krążenia, zawał czy arytmię.
W jakich produktach stosowany jest tłuszcz palmowy utwardzony?
Wielu producentów zaprzestaje stosowania utwardzonego oleju palmowego na korzyść nierafinowanego. W takiej postaci jest to produkt w pełni bezpieczny i zdrowy. Jednak nadal w sklepach można znaleźć wiele dań, w których utwardzony tłuszcz palmowy się znajduje. Znajdziemy go przede wszystkim w daniach typu fast food, słodycze, przekąski i gotowa żywność wysoko przetworzona. Oczywiście należy bardzo uważnie czytać etykiety i unikać tych produktów. Nie ma obaw, jeśli zje się coś z olejem palmowym utwardzonym, gdyż jedynie nadmierne spożycie może mieć negatywne skutki zdrowotne. Najczęściej dodatek tłuszczu palmowego jest niewielki i czasami nawet ciężko jest go wykryć.
Olej palmowy w kosmetykach
Tłuszcz palmowy ze względu na swoje właściwości jest stosowany także szeroko w kosmetyce. Między innymi często znajduje się w różnego rodzaju kremach i środkach chemicznych. Kremy z dodatkiem oleju palmowego zapewniają stabilność oksydacyjną i doskonale nawilżają. Oczywiście mowa tu o oleju nierafinowanym. Oprócz branży kosmetycznej tłuszcz stosowany jest także w produkcji pasz dla zwierząt.
Czy warto stosować tłuszcz palmowy?
Wybierając nierafinowany olej palmowy, można zyskać neutralny zapach i smak smażonych potraw. Dodatkowo podczas długiego gotowania czy smażenia zapewnia się produktom stabilność. Olej roślinny jest zdrowy i niesie wiele korzyści. Oczywiście powinien być stosowany z umiarem i należy wybierać tylko i wyłącznie tłuszcz nieutwardzony. Wówczas można mieć pewność, że smak potraw będzie najlepszy, a dodatkowo można uzupełnić witaminy i mikroelementy w organizmie.