ekaloria.pl

Blog tematyczny o diecie, sporcie oraz zdrowiu

DietaZdrowie

Szkodliwe działanie chrzanu – skutki jego nadużywania

Szkodliwe działanie chrzanu – skutki jego nadużywania

Chrzan to warzywo korzeniowe o ostrym smaku. Z uwagi na właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne stosuje się go do konserwacji domowych przetworów, zwłaszcza do konserwowania i kiszenia ogórków. Ma zastosowanie w medycynie ludowej i kuchni. W nadmiarze może jednak szkodzić. Poniżej przeczytasz, jakie jest szkodliwe działanie chrzanu.

Negatywne skutki spożywania chrzanu

Chrzan spożywany w dużych ilościach (powyżej 40 g na dobę) może wywołać reakcję ze strony układu pokarmowego: wymioty oraz biegunki. Jego nadużycie powoduje również nadmierne pocenie się. Ma ostry zapach i smak, a stosowany bezpośrednio na skórę może ją podrażniać. Podobnie działać będzie także na oczy, wywołując ich zaczerwienienie i łzawienie.

Mimo tego, że jest warzywem o niskim indeksie glikemicznym i powszechnie uważa się go za zdrowy, jest ciężkostrawny. Może też podrażniać błonę śluzową żołądka i jelit.

Kto nie powinien jeść chrzanu?

Ze spożywania chrzanu powinny zrezygnować osoby, które cierpią na refluks, wrzody żołądka, niewydolność nerek i zgagę. Nie zaleca się jedzenia chrzanu przy problemach z wątrobą.

Jest niewskazany także u osób, które mają problemy z tarczycą, ponieważ utrudnia wchłanianie jodu.

Chrzanu nie należy podawać dzieciom poniżej trzeciego roku życia. Ma to związek z tym, że ich układ pokarmowy nie jest jeszcze w pełni rozwinięty, a chrzan mógłby powodować podrażnienia delikatnej błony żołądka.

Czy chrzan zawsze szkodzi?

Chrzan jest uważany za naturalny antybiotyk (zawiera synigrynę), wzmacnia odporność i łagodzi stany zapalne. W medycynie naturalnej służy do przygotowywania syropów i nalewek.

Właściwości prozdrowotne chrzanu

Chrzan łagodzi objawy infekcji układu oddechowego. Działa rozgrzewająco i wykrztuśnie. Odrobina startego chrzanu dodana do łyżeczki miodu pomaga w walce z przeziębieniem. Olejki eteryczne na bazie chrzanu udrażniają zatoki i leczą przewlekły katar.

Chrzan zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Poza tym jest bogaty w wapń, fosfor oraz magnez. Pobudza soki trawienne i wzmaga apetyt. Dzięki zawartości glukozynoanów ma działanie antynowotworowe.

Liście chrzanu wykorzystywane są do robienia okładów w chorobach reumatologicznych. W medycynie naturalnej sok z chrzanu wciera się w uszkodzone ścięgna, by przyspieszyć ich gojenie.

W jakiej postaci spożywany jest chrzan?

Chrzan najczęściej kupuje się w postaci startej, często w sosie na bazie śmietany lub majonezu. Jest dodawany do sałatek, głównie tych zawierających jajka.

Suszony chrzan w proszku występuje jako składnik marynaty do mięs i sosów.

Korzeń chrzanu dodawany jest także do domowych przetworów. Ma to zapobiegać psuciu się żywności.

Czym zastąpić chrzan?

Jeśli komuś nie odpowiada ostrość chrzanu, bądź obawia się jego szkodliwych właściwości, może zastąpić go innymi przyprawami albo złagodzić jego smak. W przypadku sałatek starty chrzan można zmieszać z majonezem, śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Ostrość potraw, zamiast chrzanem, można także podbić czosnkiem lub papryką.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.