Brzoskwinie to pyszne owoce, które zwykle kojarzą nam się z latem. Sprawdźmy, jakie właściwości odżywcze mają, ile kalorii kryją w sobie i czy warto uwzględnić je w swojej diecie.
Jakie właściwości odżywcze ma brzoskwinia?
Jakie witaminy zawiera brzoskwinia?
Brzoskwinie są bogate w witaminy z grupy B, w tym B3 i B6, które pomagają w metabolizmie składników odżywczych. Zawierają też beta-karoten, który poprawia kondycję skóry i wzrok. Wśród składników mineralnych znajdziemy w nich potas, który wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego, a także miedź i bor, które korzystnie wpływają na układ kostny i serce.
Jakie są korzyści dla zdrowia płynące z jedzenia brzoskwiń?
Brzoskwinie to owoce bogate w antyoksydanty, które zapobiegają powstawaniu chorób oraz zapaleniom. Ze względu na niską kaloryczność i duże ilości błonnika, wpływają pozytywnie na trawienie oraz pomagają w walce z zaparciami. Ponadto, zawierają fitochmikalia, które wzmacniają układ immunologiczny oraz estrogeny, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu rozrodczego.
Czy brzoskwinie z puszki są równie zdrowe?
Brzoskwinie z puszki często zawierają syrop, który podwyższa ich kaloryczność. Jako że w trakcie przetwarzania owoce tracą część witamin i minerałów, warto wybierać świeże. Jeśli już jednak zdecydujemy się na brzoskwinie z puszki, warto sprawdzić, czy nie zawierają one zbyt dużej ilości cukru i soli.
Ile kalorii ma brzoskwinia?
Jaka jest kaloryczność średniej wielkości brzoskwinii?
Średniej wielkości brzoskwinia waży ok. 150 g i ma ok. 39 kalorii. To sprawia, że jest to owoc stosunkowo lekkostrawny i idealny dla osób dbających o linię.
Jakie składniki odżywcze ma 100g surowej brzoskwinii?
100 g surowej brzoskwinii zawiera ok. 46 kcal, 9,6 g węglowodanów, w tym 1,5 g błonnika, 1 g białka i 0,3 g tłuszczu. Zawiera też m.in. potas, który reguluje ciśnienie tętnicze oraz sód, który bierze udział w równoważeniu poziomu płynów w organizmie.
Czy surowe brzoskwinie są wartościowym źródłem błonnika?
Tak, brzoskwinie są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje poziom glukozy we krwi, wpływa pozytywnie na trawienie oraz pomaga w walce z zaparciami.
Czy brzoskwinia to dobry wybór dla osób na diecie?
Jakie są korzyści dla zdrowia płynące ze spożywania brzoskwiń?
Brzoskwinie to owoce o niskiej kaloryczności oraz wysokiej zawartości błonnika, co sprawia, że są składnikiem idealnym dla osób na diecie. Ponadto, zawierają one dużo wody, co pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu nawodnienia organizmu.
Czy brzoskwinie powinny być unikane przez osoby z anemią?
Nie ma przeciwwskazań do spożywania brzoskwiń przez osoby z anemią, wręcz przeciwnie – zawierają one sporo żelaza, co korzystnie wpływa na ilość czerwonych krwinek we krwi.
Czy w diecie warto uwzględnić brzoskwinie?
Oczywiście, warto! Brzoskwinie nie tylko są źródłem wartościowych składników odżywczych, ale także przepyszne i można z nich przygotować wiele pysznych potraw, jakie opiszemy poniżej.
Brzoskwinia w diecie
Jak wykorzystać brzoskwinie w kuchni?
Brzoskwinie można spożywać na wiele sposobów – lekko schłodzone jako świeże owoce, dodawać je do sałatek owocowych lub w formie musów i dżemów. W cieplejsze dni świetnie nadają się na smoothie lub lody.
Czy brzoskwinia jest dobrym składnikiem na ciasto?
Tak, brzoskwinie są idealnym składnikiem na wiele deserów, w tym na ciasto, szarlotkę, muffiny, a nawet naleśniki. Ich słodka i soczysta konsystencja nadaje każdemu wypiekom niepowtarzalnego smaku.
Jakie są najczęstsze przepisy wykorzystujące brzoskwinie?
Oprócz wspomnianych już wyżej deserów, brzoskwinie świetnie nadają się do grillowania, dodawane do mięsa lub ryżu, a także jako składnik koktajli i drinków. Spróbuj też przyrządzić sałatkę z piersią kurczaka, pomidorami i pokrojonymi w plasterki owocami brzoskwini, skropione sosem winegret.