Chrzan to warzywo korzeniowe o ostrym smaku. Z uwagi na właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne stosuje się go do konserwacji domowych przetworów, zwłaszcza do konserwowania i kiszenia ogórków. Ma zastosowanie w medycynie ludowej i kuchni. W nadmiarze może jednak szkodzić. Poniżej przeczytasz, jakie jest szkodliwe działanie chrzanu.
Negatywne skutki spożywania chrzanu
Chrzan jest rośliną z rodziny krzyżowych, co oznacza, że jest blisko spokrewniona z kapustą, brokułem, rzepą lub gorczycą.
Chrzan spożywany w dużych ilościach (powyżej 40 g na dobę) może wywołać reakcję ze strony układu pokarmowego: wymioty oraz biegunki. Jego nadużycie powoduje również nadmierne pocenie się. Ma ostry zapach i smak, natomiast stosowany bezpośrednio na skórę może ją podrażniać. Podobnie działać będzie także na oczy, wywołując ich zaczerwienienie i łzawienie.
Mimo tego, że jest warzywem o niskim indeksie glikemicznym i powszechnie uważa się go za zdrowy, jest ciężkostrawny. Może też podrażniać błonę śluzową żołądka i jelit
Kto nie powinien jeść chrzanu?
Ze spożywania chrzanu powinny zrezygnować osoby, które cierpią na refluks, wrzody żołądka, niewydolność nerek i zgagę. Nie zaleca się jedzenia chrzanu przy problemach z wątrobą.
Jest niewskazany także u osób, które mają problemy z tarczycą, ponieważ utrudnia wchłanianie jodu.
Chrzanu nie należy podawać dzieciom poniżej trzeciego roku życia. Jest to związane z tym, że ich układ pokarmowy nie jest jeszcze w pełni rozwinięty. Chrzan może powodować podrażnienia delikatnej błony żołądka.
Szkodliwe działanie chrzanu – czy zawsze?
Chrzan jest uważany za naturalny antybiotyk (zawiera synigrynę), wzmacnia odporność i łagodzi stany zapalne. W medycynie naturalnej służy do przygotowywania syropów i nalewek. W medycynie ludowej chrzan stosuje się m.in. na katar, chore zatoki, dolegliwości trawienne, bóle głowy, kręgosłupa i reumatyczne. Szkodliwe działanie chrzanu nie zawsze jest prawidłowym stwierdzeniem. Chrzan dieta – warto wprowadzić go do swojego jadłospisu.
Właściwości prozdrowotne chrzanu
Chrzan łagodzi objawy infekcji układu oddechowego. Działa rozgrzewająco i wykrztuśnie. Odrobina startego chrzanu dodana do łyżeczki miodu pomaga w walce z przeziębieniem. Olejki eteryczne na bazie chrzanu udrażniają zatoki i leczą przewlekły katar.
Chrzan zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Poza tym jest bogaty w wapń, fosfor oraz magnez. Pobudza soki trawienne i wzmaga apetyt. Dzięki zawartości glukozynoanów ma działanie antynowotworowe.
Liście chrzanu wykorzystujemy do robienia okładów w chorobach reumatologicznych. W medycynie naturalnej sok z chrzanu wciera się w uszkodzone ścięgna, by przyspieszyć ich gojenie.
W jakiej postaci spożywany jest chrzan?
Chrzan najczęściej kupuje się w postaci startej, często w sosie na bazie śmietany lub majonezu. Jest dodawany do sałatek, głównie tych zawierających jajka. Możemy także spotkać tą roślinę w formie przyprawy. Suszony chrzan w proszku występuje jako składnik marynaty do mięs i sosów. Jest to charakterystyczna i mocna przyprawa, dlatego należy używać jej z rozwagą. Warto dodać jej tylko szczyptę, aby nie przesadzić. Zbyt dużo przyprawy może całkowicie zepsuć smak potrawy.
W domach na terenie wsi i mniejszych miejscowości możemy znaleźć korzeń chrzanu. Jest on bardzo często spotykany i łatwy do rozpoznania. Korzeń chrzanu dodawany jest także do domowych przetworów. Ma to zapobiegać psuciu się żywności. Między innymi korzystamy z niego podczas przygotowywania ogórków kiszonych. Poza właściwościom zapobiegającym psuciu, nadaje im specyficzny smak. Chrzan możemy znaleźć w naszej diecie w wielu miejscach – nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy.
Chrzan – świąteczna przyprawa
Wielu osobom chrzan kojarzy się z Wielkanocą. I bardzo dobrze, gdyż w części regionów Polski roślina ta jest składnikiem wielu dań, a przede wszystkim pasty z dodatkiem majonezu bądź śmietany. Jak go wykonać? Potrzebujemy tylko tarty chrzan, jajka, śmietanę, szczypiorek oraz ulubione przyprawy – najlepiej sprawdzą się tutaj pieprz i sól. Jajka musimy ugotować na twardo, a następnie przetrzeć przez metalowe sitko. Na sam koniec łączymy wszystkie składniki i doprawiamy według uznania. Podczas przygotowywania tej potrawy, warto zwrócić uwagę, że problemy może przysporzyć tarcie chrzanu. Jest on na tyle intensywny, że może powodować łzawienie oczu. Aby uniknąć tego uczucia, można skorzystać z wielu sposobów z internetu. Jednym z nich jest założenie gogli do nurkowania. Z pewnością ten sposób może pomóc.
Zobacz także: Dlaczego ogórki są gorzkie – przyczyny
Czym zastąpić chrzan?
Chrzan – dieta bez niego może wydać się nudna, jednak należy go ograniczać. Jeśli komuś nie odpowiada ostrość chrzanu, bądź obawia się jego szkodliwych właściwości, może zastąpić go innymi przyprawami albo złagodzić jego smak. W przypadku sałatek starty chrzan można zmieszać z majonezem, śmietaną lub jogurtem naturalnym.Ostrość potraw, zamiast chrzanem, można także podbić czosnkiem lub papryką. Spróbuj skorzystać z innych przypraw, aby urozmaicić smak potrawy.