Tabele kalorii i wartości odżywczych

Truskawki

Truskawki

Tabela wartości odżywczych

Wartość energetyczna 32 kcal
Wartość energetyczna 136 kJ
Woda 90.95 g
Białko 0.67 g
Tłuszcze ogółem 0.30 g
Popiół 0.40 g
Węglowodany ogółem 7.68 g
Cukry ogółem 4.89 g
Sacharoza 0.47 g
Glukoza 1.99 g
Fruktoza 2.44 g
Skrobia 0.04 g
Błonnik pokarmowy 2.00 g
Składniki mineralne
Wapń, Ca 16.00 mg
Żelazo, Fe 0.41 mg
Magnez, Mg 13.00 mg
Fosfor, P 24.00 mg
Potas, K 153.00 mg
Sód, Na 1.00 mg
Cynk, Zn 0.14 mg
Miedź, Cu 0.05 mg
Mangan, Mn 0.39 mg
Selen, Se 0.40 µg
Fluor, F 4.40 µg
Witaminy
Witamina C ogółem 58.80 mg
Witamina B6 0.05 mg
Tiamina (Witamina B1) 0.02 mg
Ryboflawina (Witamina B2) 0.02 mg
Niacyna (Witamina B3, Witamina PP) 0.39 mg
Kwas pantotenowy (składnik witaminy B5) 0.12 mg
Foliany ogółem 24.00 µg
Cholina 5.70 mg
Betaina 0.20 mg
Witamina A 1.00 µg
Beta-karoten 7.00 µg
Luteina i zeaksantyna 26.00 µg
Witamina E 0.29 mg
WItamina K (phylloquinone) 2.20 µg
Kwasy tłuszowe nasycone ogółem 0.01 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 0.04 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 0.15 g
Fitosterole 12.00 mg
Aminokwasy
Tryptofan 0.01 g
Treonina 0.02 g
Izoleucyna 0.02 g
Leucyna 0.03 g
Lizyna 0.03 g
Metionina 0.00 g
Cystyna 0.01 g
Fenyloalanina 0.02 g
Tyrozyna 0.02 g
Walina 0.02 g
Arginina 0.03 g
Histydyna 0.01 g
Alanina 0.03 g
Kwas asparaginowy 0.15 g
Kwas glutaminowy 0.10 g
Glicyna 0.03 g
Prolina 0.02 g
Seryna 0.03 g
pokaz wszystkie pozycje