Tabele kalorii i wartości odżywczych

Szpinak

Wartość energetyczna 23 kcal
Wartość energetyczna 97 kJ
Woda 91.40 g
Białko 2.86 g
Tłuszcze ogółem 0.39 g
Popiół 1.72 g
Węglowodany ogółem 3.63 g
Cukry ogółem 0.42 g
Sacharoza 0.07 g
Glukoza 0.11 g
Fruktoza 0.15 g
Galaktoza 0.10 g
Błonnik pokarmowy 2.20 g
Składniki mineralne
Wapń, Ca 99.00 mg
Żelazo, Fe 2.71 mg
Magnez, Mg 79.00 mg
Fosfor, P 49.00 mg
Potas, K 558.00 mg
Sód, Na 79.00 mg
Cynk, Zn 0.53 mg
Miedź, Cu 0.13 mg
Mangan, Mn 0.90 mg
Selen, Se 1.00 µg
Witaminy
Witamina C ogółem 28.10 mg
Witamina B6 0.20 mg
Tiamina (Witamina B1) 0.08 mg
Ryboflawina (Witamina B2) 0.19 mg
Niacyna (Witamina B3, Witamina PP) 0.72 mg
Kwas pantotenowy (składnik witaminy B5) 0.07 mg
Foliany ogółem 194.00 µg
Cholina 19.30 mg
Betaina 102.60 mg
Witamina A 469.00 µg
Beta-karoten 5626.00 µg
Luteina i zeaksantyna 12198.00 µg
Witamina E 2.03 mg
WItamina K (phylloquinone) 482.90 µg
Kwasy tłuszowe nasycone ogółem 0.06 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 0.01 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 0.17 g
Fitosterole 9.00 mg
Aminokwasy
Tryptofan 0.04 g
Treonina 0.12 g
Izoleucyna 0.15 g
Leucyna 0.22 g
Lizyna 0.17 g
Metionina 0.05 g
Cystyna 0.04 g
Fenyloalanina 0.13 g
Tyrozyna 0.11 g
Walina 0.16 g
Arginina 0.16 g
Histydyna 0.06 g
Alanina 0.14 g
Kwas asparaginowy 0.24 g
Kwas glutaminowy 0.34 g
Glicyna 0.13 g
Prolina 0.11 g
Seryna 0.10 g
pokaz wszystkie pozycje