Tabele kalorii i wartości odżywczych

Szpinak gotowany bez soli

Wartość energetyczna 23 kcal
Wartość energetyczna 96 kJ
Woda 91.21 g
Białko 2.97 g
Tłuszcze ogółem 0.26 g
Popiół 1.81 g
Węglowodany ogółem 3.75 g
Cukry ogółem 0.43 g
Błonnik pokarmowy 2.40 g
Składniki mineralne
Wapń, Ca 136.00 mg
Żelazo, Fe 3.57 mg
Magnez, Mg 87.00 mg
Fosfor, P 56.00 mg
Potas, K 466.00 mg
Sód, Na 70.00 mg
Cynk, Zn 0.76 mg
Miedź, Cu 0.17 mg
Mangan, Mn 0.94 mg
Selen, Se 1.50 µg
Fluor, F 37.80 µg
Witaminy
Witamina C ogółem 9.80 mg
Witamina B6 0.24 mg
Tiamina (Witamina B1) 0.10 mg
Ryboflawina (Witamina B2) 0.24 mg
Niacyna (Witamina B3, Witamina PP) 0.49 mg
Kwas pantotenowy (składnik witaminy B5) 0.14 mg
Foliany ogółem 146.00 µg
Cholina 19.70 mg
Betaina 89.00 mg
Witamina A 524.00 µg
Beta-karoten 6288.00 µg
Luteina i zeaksantyna 11308.00 µg
Witamina E 2.08 mg
WItamina K (phylloquinone) 493.60 µg
Kwasy tłuszowe nasycone ogółem 0.04 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 0.01 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 0.11 g
Aminokwasy
Tryptofan 0.04 g
Treonina 0.13 g
Izoleucyna 0.15 g
Leucyna 0.23 g
Lizyna 0.18 g
Metionina 0.06 g
Cystyna 0.04 g
Fenyloalanina 0.13 g
Tyrozyna 0.11 g
Walina 0.17 g
Arginina 0.17 g
Histydyna 0.07 g
Alanina 0.15 g
Kwas asparaginowy 0.25 g
Kwas glutaminowy 0.36 g
Glicyna 0.14 g
Prolina 0.12 g
Seryna 0.11 g
pokaz wszystkie pozycje