Tabele kalorii i wartości odżywczych

Ser ricotta (częściowo odtłuszczony)

Wartość energetyczna 138 kcal
Wartość energetyczna 578 kJ
Woda 74.41 g
Białko 11.39 g
Tłuszcze ogółem 7.91 g
Popiół 1.15 g
Węglowodany ogółem 5.14 g
Cukry ogółem 0.31 g
Składniki mineralne
Wapń, Ca 272.00 mg
Żelazo, Fe 0.44 mg
Magnez, Mg 15.00 mg
Fosfor, P 183.00 mg
Potas, K 125.00 mg
Sód, Na 99.00 mg
Cynk, Zn 1.34 mg
Miedź, Cu 0.03 mg
Mangan, Mn 0.01 mg
Selen, Se 16.70 µg
Witaminy
Witamina B6 0.02 mg
Tiamina (Witamina B1) 0.02 mg
Ryboflawina (Witamina B2) 0.18 mg
Niacyna (Witamina B3, Witamina PP) 0.08 mg
Kwas pantotenowy (składnik witaminy B5) 0.24 mg
Foliany ogółem 13.00 µg
Cholina 16.30 mg
Witamina B12 0.29 µg
Witamina A 107.00 µg
Retinol 105.00 µg
Beta-karoten 20.00 µg
Witamina E 0.07 mg
WItamina D (D2 + D3) 0.10 µg
WItamina D3 (cholecalciferol) 0.10 µg
WItamina K (phylloquinone) 0.70 µg
Kwasy tłuszowe nasycone ogółem 4.93 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 2.31 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 0.26 g
Cholesterol 31.00 mg
Aminokwasy
Tryptofan 0.13 g
Treonina 0.52 g
Izoleucyna 0.60 g
Leucyna 1.24 g
Lizyna 1.35 g
Metionina 0.28 g
Cystyna 0.10 g
Fenyloalanina 0.56 g
Tyrozyna 0.60 g
Walina 0.70 g
Arginina 0.64 g
Histydyna 0.46 g
Alanina 0.51 g
Kwas asparaginowy 1.01 g
Kwas glutaminowy 2.47 g
Glicyna 0.30 g
Prolina 1.08 g
Seryna 0.58 g
pokaz wszystkie pozycje