Tabele kalorii i wartości odżywczych

Ser parmezan twardy

Wartość energetyczna 392 kcal
Wartość energetyczna 1641 kJ
Woda 29.16 g
Białko 35.75 g
Tłuszcze ogółem 25.83 g
Popiół 6.04 g
Węglowodany ogółem 3.22 g
Cukry ogółem 0.80 g
Składniki mineralne
Wapń, Ca 1184.00 mg
Żelazo, Fe 0.82 mg
Magnez, Mg 44.00 mg
Fosfor, P 694.00 mg
Potas, K 92.00 mg
Sód, Na 1376.00 mg
Cynk, Zn 2.75 mg
Miedź, Cu 0.03 mg
Mangan, Mn 0.02 mg
Selen, Se 22.50 µg
Witaminy
Witamina B6 0.09 mg
Tiamina (Witamina B1) 0.04 mg
Ryboflawina (Witamina B2) 0.33 mg
Niacyna (Witamina B3, Witamina PP) 0.27 mg
Kwas pantotenowy (składnik witaminy B5) 0.45 mg
Foliany ogółem 7.00 µg
Cholina 15.40 mg
Witamina B12 1.20 µg
Witamina A 207.00 µg
Retinol 201.00 µg
Beta-karoten 66.00 µg
Witamina E 0.22 mg
WItamina D (D2 + D3) 0.50 µg
WItamina D3 (cholecalciferol) 0.50 µg
WItamina K (phylloquinone) 1.70 µg
Kwasy tłuszowe nasycone ogółem 16.41 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 7.51 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 0.57 g
Cholesterol 68.00 mg
Aminokwasy
Tryptofan 0.48 g
Treonina 1.32 g
Izoleucyna 1.89 g
Leucyna 3.45 g
Lizyna 3.31 g
Metionina 0.96 g
Cystyna 0.23 g
Fenyloalanina 1.92 g
Tyrozyna 2.00 g
Walina 2.45 g
Arginina 1.32 g
Histydyna 1.38 g
Alanina 1.05 g
Kwas asparaginowy 2.24 g
Kwas glutaminowy 8.21 g
Glicyna 0.62 g
Prolina 4.18 g
Seryna 2.07 g
pokaz wszystkie pozycje