Tabele kalorii i wartości odżywczych

Ser mozzarella twardy do pizzy

Mozzarella słynie przede wszystkim z tego, że jest znakomita do zapiekania. Pod wpływem temperatury staje się miękka i ciągliwa, a jej konsystencja jednorodna. Dlatego obok sałatek, zwłaszcza słynnej sałatki Caprese, Mozzarella jest używana przede wszystkim do pizzy i zapiekanych makaronów. Do tych celow mozarella sprzedawana jest w formie odwodnionej, którą można dłużej przechowywać. W tej popstaci można ją także utrzeć na grubym tarle, aby posypac nią zamiekaną potrawę. 

Mozzarella do pizzy

Tabela wartości odżywczych

Wartość energetyczna 318 kcal
Wartość energetyczna 1332 kJ
Woda 48.38 g
Białko 21.60 g
Tłuszcze ogółem 24.64 g
Popiół 2.91 g
Węglowodany ogółem 2.47 g
Cukry ogółem 1.01 g
Składniki mineralne
Wapń, Ca 575.00 mg
Żelazo, Fe 0.20 mg
Magnez, Mg 21.00 mg
Fosfor, P 412.00 mg
Potas, K 75.00 mg
Sód, Na 710.00 mg
Cynk, Zn 2.46 mg
Miedź, Cu 0.02 mg
Mangan, Mn 0.01 mg
Selen, Se 16.10 µg
Witaminy
Witamina B6 0.06 mg
Tiamina (Witamina B1) 0.02 mg
Ryboflawina (Witamina B2) 0.27 mg
Niacyna (Witamina B3, Witamina PP) 0.09 mg
Kwas pantotenowy (składnik witaminy B5) 0.07 mg
Foliany ogółem 8.00 µg
Cholina 15.00 mg
Witamina B12 0.73 µg
Witamina A 197.00 µg
Retinol 192.00 µg
Beta-karoten 63.00 µg
Witamina E 0.21 mg
WItamina D (D2 + D3) 0.50 µg
WItamina D3 (cholecalciferol) 0.50 µg
WItamina K (phylloquinone) 2.50 µg
Kwasy tłuszowe nasycone ogółem 15.56 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 7.03 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 0.78 g
Cholesterol 89.00 mg
Aminokwasy
Tryptofan 0.30 g
Treonina 0.82 g
Izoleucyna 1.04 g
Leucyna 2.11 g
Lizyna 2.19 g
Metionina 0.60 g
Cystyna 0.13 g
Fenyloalanina 1.13 g
Tyrozyna 1.25 g
Walina 1.35 g
Arginina 0.93 g
Histydyna 0.81 g
Alanina 0.66 g
Kwas asparaginowy 1.56 g
Kwas glutaminowy 5.05 g
Glicyna 0.41 g
Prolina 2.22 g
Seryna 1.26 g
pokaz wszystkie pozycje