Tabele kalorii i wartości odżywczych

Ser brie

Brie to jeden z najbardziej znanych serów francuskich. Swoją delikatną białą "skórkę" zawdzięcza białej pleśni któa go porasta i któa odpowiada też za kremową, delikatną konsystencję i lejko grzybowy zapach, najczęściej kojarzony z pieczarkami. Ser Brie produkowany jest w róznych odmianach na całym świecie ale ten pochodzący z departmanet "Sekwana i Marna" jest chorniony przez francuskie prawo tak zwaną apelacją (AOC). 

Brie to ser miękki, podpuszczkowy. Produkuje się go z mleka krowiego. Wytwarza się go w postaci dość dużych płaskich bloków o promieniu około 20 cm. 

Ser brie

Tabela wartości odżywczych

Wartość energetyczna 334 kcal
Wartość energetyczna 1396 kJ
Woda 48.42 g
Białko 20.75 g
Tłuszcze ogółem 27.68 g
Popiół 2.70 g
Węglowodany ogółem 0.45 g
Cukry ogółem 0.45 g
Składniki mineralne
Wapń, Ca 184.00 mg
Żelazo, Fe 0.50 mg
Magnez, Mg 20.00 mg
Fosfor, P 188.00 mg
Potas, K 152.00 mg
Sód, Na 629.00 mg
Cynk, Zn 2.38 mg
Miedź, Cu 0.02 mg
Mangan, Mn 0.03 mg
Selen, Se 14.50 µg
Witaminy
Witamina B6 0.23 mg
Tiamina (Witamina B1) 0.07 mg
Ryboflawina (Witamina B2) 0.52 mg
Niacyna (Witamina B3, Witamina PP) 0.38 mg
Kwas pantotenowy (składnik witaminy B5) 0.69 mg
Foliany ogółem 65.00 µg
Cholina 15.40 mg
Witamina B12 1.65 µg
Witamina A 174.00 µg
Retinol 173.00 µg
Beta-karoten 9.00 µg
Witamina E 0.24 mg
WItamina D (D2 + D3) 0.50 µg
WItamina D3 (cholecalciferol) 0.50 µg
WItamina K (phylloquinone) 2.30 µg
Kwasy tłuszowe nasycone ogółem 17.41 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 8.01 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 0.83 g
Cholesterol 100.00 mg
Aminokwasy
Tryptofan 0.32 g
Treonina 0.75 g
Izoleucyna 1.01 g
Leucyna 1.93 g
Lizyna 1.85 g
Metionina 0.59 g
Cystyna 0.11 g
Fenyloalanina 1.16 g
Tyrozyna 1.20 g
Walina 1.34 g
Arginina 0.73 g
Histydyna 0.72 g
Alanina 0.86 g
Kwas asparaginowy 1.35 g
Kwas glutaminowy 4.39 g
Glicyna 0.40 g
Prolina 2.46 g
Seryna 1.17 g
pokaz wszystkie pozycje