Tabele kalorii i wartości odżywczych

Pomidor czerwony - surowy dojrzały

Wartość energetyczna 18 kcal
Wartość energetyczna 74 kJ
Woda 94.52 g
Białko 0.88 g
Tłuszcze ogółem 0.20 g
Popiół 0.50 g
Węglowodany ogółem 3.89 g
Cukry ogółem 2.63 g
Glukoza 1.25 g
Fruktoza 1.37 g
Błonnik pokarmowy 1.20 g
Składniki mineralne
Wapń, Ca 10.00 mg
Żelazo, Fe 0.27 mg
Magnez, Mg 11.00 mg
Fosfor, P 24.00 mg
Potas, K 237.00 mg
Sód, Na 5.00 mg
Cynk, Zn 0.17 mg
Miedź, Cu 0.06 mg
Mangan, Mn 0.11 mg
Fluor, F 2.30 µg
Witaminy
Witamina C ogółem 13.70 mg
Witamina B6 0.08 mg
Tiamina (Witamina B1) 0.04 mg
Ryboflawina (Witamina B2) 0.02 mg
Niacyna (Witamina B3, Witamina PP) 0.59 mg
Kwas pantotenowy (składnik witaminy B5) 0.09 mg
Foliany ogółem 15.00 µg
Cholina 6.70 mg
Betaina 0.10 mg
Witamina A 42.00 µg
Beta-karoten 449.00 µg
Alfa-karoten 101.00 µg
LIkopen 2573.00 µg
Luteina i zeaksantyna 123.00 µg
Witamina E 0.54 mg
WItamina K (phylloquinone) 7.90 µg
Kwasy tłuszowe nasycone ogółem 0.03 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 0.03 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 0.08 g
Fitosterole 7.00 mg
Aminokwasy
Tryptofan 0.01 g
Treonina 0.03 g
Izoleucyna 0.02 g
Leucyna 0.03 g
Lizyna 0.03 g
Metionina 0.01 g
Cystyna 0.01 g
Fenyloalanina 0.03 g
Tyrozyna 0.01 g
Walina 0.02 g
Arginina 0.02 g
Histydyna 0.01 g
Alanina 0.03 g
Kwas asparaginowy 0.14 g
Kwas glutaminowy 0.43 g
Glicyna 0.02 g
Prolina 0.01 g
Seryna 0.03 g
pokaz wszystkie pozycje