Tabele kalorii i wartości odżywczych

Mleko owcze

Wartość energetyczna 108 kcal
Wartość energetyczna 451 kJ
Woda 80.70 g
Białko 5.98 g
Tłuszcze ogółem 7.00 g
Popiół 0.96 g
Węglowodany ogółem 5.36 g
Składniki mineralne
Wapń, Ca 193.00 mg
Żelazo, Fe 0.10 mg
Magnez, Mg 18.00 mg
Fosfor, P 158.00 mg
Potas, K 137.00 mg
Sód, Na 44.00 mg
Cynk, Zn 0.54 mg
Miedź, Cu 0.05 mg
Mangan, Mn 0.02 mg
Selen, Se 1.70 µg
Witaminy
Witamina C ogółem 4.20 mg
Witamina B6 0.06 mg
Tiamina (Witamina B1) 0.07 mg
Ryboflawina (Witamina B2) 0.35 mg
Niacyna (Witamina B3, Witamina PP) 0.42 mg
Kwas pantotenowy (składnik witaminy B5) 0.41 mg
Foliany ogółem 7.00 µg
Witamina B12 0.71 µg
Witamina A 44.00 µg
Retinol 44.00 µg
Kwasy tłuszowe nasycone ogółem 4.60 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 1.72 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 0.31 g
Cholesterol 27.00 mg
Aminokwasy
Tryptofan 0.08 g
Treonina 0.27 g
Izoleucyna 0.34 g
Leucyna 0.59 g
Lizyna 0.51 g
Metionina 0.15 g
Cystyna 0.04 g
Fenyloalanina 0.28 g
Tyrozyna 0.28 g
Walina 0.45 g
Arginina 0.20 g
Histydyna 0.17 g
Alanina 0.27 g
Kwas asparaginowy 0.33 g
Kwas glutaminowy 1.02 g
Glicyna 0.04 g
Prolina 0.58 g
Seryna 0.49 g
pokaz wszystkie pozycje