Tabele kalorii i wartości odżywczych

Mleko 2%

Wartość energetyczna 50 kcal
Wartość energetyczna 210 kJ
Woda 89.21 g
Białko 3.30 g
Tłuszcze ogółem 1.98 g
Popiół 0.71 g
Węglowodany ogółem 4.80 g
Cukry ogółem 5.06 g
Sacharoza 0.01 g
Glukoza 0.01 g
Fruktoza 0.01 g
Laktoza 5.01 g
Maltoza 0.01 g
Galaktoza 0.02 g
Składniki mineralne
Wapń, Ca 120.00 mg
Żelazo, Fe 0.02 mg
Magnez, Mg 11.00 mg
Fosfor, P 92.00 mg
Potas, K 140.00 mg
Sód, Na 47.00 mg
Cynk, Zn 0.48 mg
Miedź, Cu 0.01 mg
Mangan, Mn 0.01 mg
Selen, Se 2.50 µg
Fluor, F 3.40 µg
Witaminy
Witamina C ogółem 0.20 mg
Witamina B6 0.04 mg
Tiamina (Witamina B1) 0.04 mg
Ryboflawina (Witamina B2) 0.18 mg
Niacyna (Witamina B3, Witamina PP) 0.09 mg
Kwas pantotenowy (składnik witaminy B5) 0.36 mg
Foliany ogółem 5.00 µg
Cholina 16.40 mg
Betaina 0.90 mg
Witamina B12 0.53 µg
Witamina A 28.00 µg
Retinol 27.00 µg
Beta-karoten 7.00 µg
Witamina E 0.03 mg
WItamina K (phylloquinone) 0.20 µg
Kwasy tłuszowe nasycone ogółem 1.26 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 0.56 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 0.07 g
Kwasy tłuszczowe trans ogółem 0.09 g
Kwasy tłuszczowe trans monoenowe 0.08 g
Kwasy tłuszczowe trans polienowe 0.01 g
Cholesterol 8.00 mg
Aminokwasy
Tryptofan 0.04 g
Treonina 0.14 g
Izoleucyna 0.17 g
Leucyna 0.31 g
Lizyna 0.28 g
Metionina 0.09 g
Cystyna 0.02 g
Fenyloalanina 0.17 g
Tyrozyna 0.17 g
Walina 0.22 g
Arginina 0.09 g
Histydyna 0.10 g
Alanina 0.11 g
Kwas asparaginowy 0.28 g
Kwas glutaminowy 0.74 g
Glicyna 0.07 g
Prolina 0.33 g
Seryna 0.20 g
pokaz wszystkie pozycje