Tabele kalorii i wartości odżywczych

Masło

Wartość energetyczna 717 kcal
Wartość energetyczna 2999 kJ
Woda 17.94 g
Białko 0.85 g
Tłuszcze ogółem 81.11 g
Popiół 0.09 g
Węglowodany ogółem 0.06 g
Cukry ogółem 0.06 g
Składniki mineralne
Wapń, Ca 24.00 mg
Żelazo, Fe 0.02 mg
Magnez, Mg 2.00 mg
Fosfor, P 24.00 mg
Potas, K 24.00 mg
Sód, Na 11.00 mg
Cynk, Zn 0.09 mg
Miedź, Cu 0.02 mg
Mangan, Mn 0.00 mg
Selen, Se 1.00 µg
Fluor, F 2.80 µg
Witaminy
Witamina B6 0.00 mg
Tiamina (Witamina B1) 0.01 mg
Ryboflawina (Witamina B2) 0.03 mg
Niacyna (Witamina B3, Witamina PP) 0.04 mg
Kwas pantotenowy (składnik witaminy B5) 0.11 mg
Foliany ogółem 3.00 µg
Cholina 18.80 mg
Witamina B12 0.17 µg
Witamina A 684.00 µg
Retinol 671.00 µg
Beta-karoten 158.00 µg
Witamina E 2.32 mg
WItamina K (phylloquinone) 7.00 µg
Kwasy tłuszowe nasycone ogółem 50.49 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 23.43 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 3.01 g
Cholesterol 215.00 mg
Aminokwasy
Tryptofan 0.01 g
Treonina 0.04 g
Izoleucyna 0.05 g
Leucyna 0.08 g
Lizyna 0.07 g
Metionina 0.02 g
Cystyna 0.01 g
Fenyloalanina 0.04 g
Tyrozyna 0.04 g
Walina 0.06 g
Arginina 0.03 g
Histydyna 0.02 g
Alanina 0.03 g
Kwas asparaginowy 0.06 g
Kwas glutaminowy 0.18 g
Glicyna 0.02 g
Prolina 0.08 g
Seryna 0.05 g
pokaz wszystkie pozycje