Tabele kalorii i wartości odżywczych

Maślanka

Tradycyjna maślanka to płyn, który pozostaje po ubiciu masła z kwaśnej śmietany. Na odstawionym mleku, które w dawnych czasach nie było chłodzone, powstawała gruba warstwa śmietany, która podlegała naturalnemu procesowi fermentacji. W procesie ubijania, ze smietany powstawało masło oraz maślanka. Dzisiaj często w handlu tym mianem okreśła się także dowolną mieszaninę maślanki, mleka i róznych substancji smakowych.

Tabela wartości odżywczych

Wartość energetyczna 40 kcal
Wartość energetyczna 169 kJ
Woda 90.13 g
Białko 3.31 g
Tłuszcze ogółem 0.88 g
Popiół 0.89 g
Węglowodany ogółem 4.79 g
Cukry ogółem 4.79 g
Składniki mineralne
Wapń, Ca 116.00 mg
Żelazo, Fe 0.05 mg
Magnez, Mg 11.00 mg
Fosfor, P 89.00 mg
Potas, K 151.00 mg
Sód, Na 190.00 mg
Cynk, Zn 0.42 mg
Miedź, Cu 0.01 mg
Mangan, Mn 0.00 mg
Selen, Se 2.00 µg
Fluor, F 4.00 µg
Witaminy
Witamina C ogółem 1.00 mg
Witamina B6 0.03 mg
Tiamina (Witamina B1) 0.03 mg
Ryboflawina (Witamina B2) 0.15 mg
Niacyna (Witamina B3, Witamina PP) 0.06 mg
Kwas pantotenowy (składnik witaminy B5) 0.28 mg
Foliany ogółem 5.00 µg
Cholina 17.70 mg
Witamina B12 0.22 µg
Witamina A 14.00 µg
Retinol 13.00 µg
Beta-karoten 1.00 µg
Witamina E 0.05 mg
WItamina K (phylloquinone) 0.10 µg
Kwasy tłuszowe nasycone ogółem 0.55 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 0.25 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 0.03 g
Cholesterol 4.00 mg
Aminokwasy
Tryptofan 0.04 g
Treonina 0.14 g
Izoleucyna 0.17 g
Leucyna 0.31 g
Lizyna 0.28 g
Metionina 0.09 g
Cystyna 0.02 g
Fenyloalanina 0.17 g
Tyrozyna 0.17 g
Walina 0.22 g
Arginina 0.10 g
Histydyna 0.10 g
Alanina 0.11 g
Kwas asparaginowy 0.28 g
Kwas glutaminowy 0.74 g
Glicyna 0.07 g
Prolina 0.33 g
Seryna 0.20 g
pokaz wszystkie pozycje