Tabele kalorii i wartości odżywczych

Marchewka

Wartość energetyczna 41 kcal
Wartość energetyczna 173 kJ
Woda 88.29 g
Białko 0.93 g
Tłuszcze ogółem 0.24 g
Popiół 0.97 g
Węglowodany ogółem 9.58 g
Cukry ogółem 4.74 g
Sacharoza 3.59 g
Glukoza 0.59 g
Fruktoza 0.55 g
Skrobia 1.43 g
Błonnik pokarmowy 2.80 g
Składniki mineralne
Wapń, Ca 33.00 mg
Żelazo, Fe 0.30 mg
Magnez, Mg 12.00 mg
Fosfor, P 35.00 mg
Potas, K 320.00 mg
Sód, Na 69.00 mg
Cynk, Zn 0.24 mg
Miedź, Cu 0.04 mg
Mangan, Mn 0.14 mg
Selen, Se 0.10 µg
Fluor, F 3.20 µg
Witaminy
Witamina C ogółem 5.90 mg
Witamina B6 0.14 mg
Tiamina (Witamina B1) 0.07 mg
Ryboflawina (Witamina B2) 0.06 mg
Niacyna (Witamina B3, Witamina PP) 0.98 mg
Kwas pantotenowy (składnik witaminy B5) 0.27 mg
Foliany ogółem 19.00 µg
Cholina 8.80 mg
Betaina 0.40 mg
Witamina A 835.00 µg
Beta-karoten 8285.00 µg
Alfa-karoten 3477.00 µg
LIkopen 1.00 µg
Luteina i zeaksantyna 256.00 µg
Witamina E 0.66 mg
WItamina K (phylloquinone) 13.20 µg
Kwasy tłuszowe nasycone ogółem 0.04 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 0.01 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 0.12 g
Aminokwasy
Tryptofan 0.01 g
Treonina 0.19 g
Izoleucyna 0.08 g
Leucyna 0.10 g
Lizyna 0.10 g
Metionina 0.02 g
Cystyna 0.08 g
Fenyloalanina 0.06 g
Tyrozyna 0.04 g
Walina 0.07 g
Arginina 0.09 g
Histydyna 0.04 g
Alanina 0.11 g
Kwas asparaginowy 0.19 g
Kwas glutaminowy 0.37 g
Glicyna 0.05 g
Prolina 0.05 g
Seryna 0.05 g
pokaz wszystkie pozycje