Tabele kalorii i wartości odżywczych

Marchewka gotowana z solą

Wartość energetyczna 35 kcal
Wartość energetyczna 147 kJ
Woda 90.17 g
Białko 0.76 g
Tłuszcze ogółem 0.18 g
Popiół 0.67 g
Węglowodany ogółem 8.22 g
Cukry ogółem 3.45 g
Sacharoza 2.70 g
Glukoza 0.40 g
Fruktoza 0.36 g
Skrobia 0.17 g
Błonnik pokarmowy 3.00 g
Składniki mineralne
Wapń, Ca 30.00 mg
Żelazo, Fe 0.34 mg
Magnez, Mg 10.00 mg
Fosfor, P 30.00 mg
Potas, K 235.00 mg
Sód, Na 302.00 mg
Cynk, Zn 0.20 mg
Miedź, Cu 0.02 mg
Mangan, Mn 0.15 mg
Selen, Se 0.70 µg
Fluor, F 47.50 µg
Witaminy
Witamina C ogółem 3.60 mg
Witamina B6 0.15 mg
Tiamina (Witamina B1) 0.07 mg
Ryboflawina (Witamina B2) 0.04 mg
Niacyna (Witamina B3, Witamina PP) 0.65 mg
Kwas pantotenowy (składnik witaminy B5) 0.23 mg
Foliany ogółem 2.00 µg
Cholina 8.80 mg
Betaina 0.10 mg
Witamina A 852.00 µg
Beta-karoten 8332.00 µg
Alfa-karoten 3776.00 µg
Luteina i zeaksantyna 194.00 µg
Witamina E 1.03 mg
WItamina K (phylloquinone) 13.70 µg
Kwasy tłuszowe nasycone ogółem 0.04 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 0.01 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 0.11 g
Aminokwasy
Tryptofan 0.01 g
Treonina 0.16 g
Izoleucyna 0.06 g
Leucyna 0.08 g
Lizyna 0.08 g
Metionina 0.02 g
Cystyna 0.07 g
Fenyloalanina 0.05 g
Tyrozyna 0.04 g
Walina 0.06 g
Arginina 0.07 g
Histydyna 0.03 g
Alanina 0.09 g
Kwas asparaginowy 0.16 g
Kwas glutaminowy 0.30 g
Glicyna 0.04 g
Prolina 0.04 g
Seryna 0.04 g
pokaz wszystkie pozycje