Tabele kalorii i wartości odżywczych

Mandarynki

Mandarynki

Tabela wartości odżywczych

Wartość energetyczna 53 kcal
Wartość energetyczna 223 kJ
Woda 85.17 g
Białko 0.81 g
Tłuszcze ogółem 0.31 g
Popiół 0.38 g
Węglowodany ogółem 13.34 g
Cukry ogółem 10.58 g
Sacharoza 6.05 g
Glukoza 2.13 g
Fruktoza 2.40 g
Błonnik pokarmowy 1.80 g
Składniki mineralne
Wapń, Ca 37.00 mg
Żelazo, Fe 0.15 mg
Magnez, Mg 12.00 mg
Fosfor, P 20.00 mg
Potas, K 166.00 mg
Sód, Na 2.00 mg
Cynk, Zn 0.07 mg
Miedź, Cu 0.04 mg
Mangan, Mn 0.04 mg
Selen, Se 0.10 µg
Witaminy
Witamina C ogółem 26.70 mg
Witamina B6 0.08 mg
Tiamina (Witamina B1) 0.06 mg
Ryboflawina (Witamina B2) 0.04 mg
Niacyna (Witamina B3, Witamina PP) 0.38 mg
Kwas pantotenowy (składnik witaminy B5) 0.22 mg
Foliany ogółem 16.00 µg
Cholina 10.20 mg
Betaina 0.10 mg
Witamina A 34.00 µg
Beta-karoten 155.00 µg
Alfa-karoten 101.00 µg
Beta-kryptoksantyna 407.00 µg
Luteina i zeaksantyna 138.00 µg
Witamina E 0.20 mg
Kwasy tłuszowe nasycone ogółem 0.04 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 0.06 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 0.07 g
Aminokwasy
Tryptofan 0.00 g
Treonina 0.02 g
Izoleucyna 0.02 g
Leucyna 0.03 g
Lizyna 0.03 g
Metionina 0.00 g
Cystyna 0.00 g
Fenyloalanina 0.02 g
Tyrozyna 0.01 g
Walina 0.02 g
Arginina 0.07 g
Histydyna 0.01 g
Alanina 0.03 g
Kwas asparaginowy 0.13 g
Kwas glutaminowy 0.06 g
Glicyna 0.02 g
Prolina 0.07 g
Seryna 0.03 g
pokaz wszystkie pozycje