Tabele kalorii i wartości odżywczych

Jajko - całe surowe

Tabela wartości odżywczych

Wartość energetyczna 143 kcal
Wartość energetyczna 599 kJ
Woda 76.15 g
Białko 12.56 g
Tłuszcze ogółem 9.51 g
Popiół 1.06 g
Węglowodany ogółem 0.72 g
Cukry ogółem 0.37 g
Glukoza 0.37 g
Składniki mineralne
Wapń, Ca 56.00 mg
Żelazo, Fe 1.75 mg
Magnez, Mg 12.00 mg
Fosfor, P 198.00 mg
Potas, K 138.00 mg
Sód, Na 142.00 mg
Cynk, Zn 1.29 mg
Miedź, Cu 0.07 mg
Mangan, Mn 0.03 mg
Selen, Se 30.70 µg
Fluor, F 1.10 µg
Witaminy
Witamina B6 0.17 mg
Tiamina (Witamina B1) 0.04 mg
Ryboflawina (Witamina B2) 0.46 mg
Niacyna (Witamina B3, Witamina PP) 0.07 mg
Kwas pantotenowy (składnik witaminy B5) 1.53 mg
Foliany ogółem 47.00 µg
Cholina 293.80 mg
Betaina 0.30 mg
Witamina B12 0.89 µg
Witamina A 160.00 µg
Retinol 160.00 µg
Beta-kryptoksantyna 9.00 µg
Luteina i zeaksantyna 503.00 µg
Witamina E 1.05 mg
WItamina D (D2 + D3) 2.00 µg
WItamina D3 (cholecalciferol) 2.00 µg
WItamina K (phylloquinone) 0.30 µg
Kwasy tłuszowe nasycone ogółem 3.13 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 3.66 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 1.91 g
Kwasy tłuszczowe trans ogółem 0.04 g
Kwasy tłuszczowe trans monoenowe 0.03 g
Kwasy tłuszczowe trans polienowe 0.01 g
Cholesterol 372.00 mg
Aminokwasy
Tryptofan 0.17 g
Treonina 0.56 g
Izoleucyna 0.67 g
Leucyna 1.09 g
Lizyna 0.91 g
Metionina 0.38 g
Cystyna 0.27 g
Fenyloalanina 0.68 g
Tyrozyna 0.50 g
Walina 0.86 g
Arginina 0.82 g
Histydyna 0.31 g
Alanina 0.73 g
Kwas asparaginowy 1.33 g
Kwas glutaminowy 1.67 g
Glicyna 0.43 g
Prolina 0.51 g
Seryna 0.97 g
pokaz wszystkie pozycje