Tabele kalorii i wartości odżywczych

Jajko - żółtko

Wartość energetyczna 322 kcal
Wartość energetyczna 1346 kJ
Woda 52.31 g
Białko 15.86 g
Tłuszcze ogółem 26.54 g
Popiół 1.71 g
Węglowodany ogółem 3.59 g
Cukry ogółem 0.56 g
Sacharoza 0.07 g
Glukoza 0.18 g
Fruktoza 0.07 g
Laktoza 0.07 g
Maltoza 0.07 g
Galaktoza 0.07 g
Składniki mineralne
Wapń, Ca 129.00 mg
Żelazo, Fe 2.73 mg
Magnez, Mg 5.00 mg
Fosfor, P 390.00 mg
Potas, K 109.00 mg
Sód, Na 48.00 mg
Cynk, Zn 2.30 mg
Miedź, Cu 0.08 mg
Mangan, Mn 0.06 mg
Selen, Se 56.00 µg
Witaminy
Witamina B6 0.35 mg
Tiamina (Witamina B1) 0.18 mg
Ryboflawina (Witamina B2) 0.53 mg
Niacyna (Witamina B3, Witamina PP) 0.02 mg
Kwas pantotenowy (składnik witaminy B5) 2.99 mg
Foliany ogółem 146.00 µg
Cholina 820.20 mg
Betaina 0.90 mg
Witamina B12 1.95 µg
Witamina A 381.00 µg
Retinol 371.00 µg
Beta-karoten 88.00 µg
Alfa-karoten 38.00 µg
Beta-kryptoksantyna 33.00 µg
Luteina i zeaksantyna 1094.00 µg
Witamina E 2.58 mg
WItamina D (D2 + D3) 5.40 µg
WItamina D3 (cholecalciferol) 5.40 µg
WItamina K (phylloquinone) 0.70 µg
Kwasy tłuszowe nasycone ogółem 9.55 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 11.74 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 4.20 g
Cholesterol 1085.00 mg
Aminokwasy
Tryptofan 0.18 g
Treonina 0.69 g
Izoleucyna 0.87 g
Leucyna 1.40 g
Lizyna 1.22 g
Metionina 0.38 g
Cystyna 0.26 g
Fenyloalanina 0.68 g
Tyrozyna 0.68 g
Walina 0.95 g
Arginina 1.10 g
Histydyna 0.42 g
Alanina 0.84 g
Kwas asparaginowy 1.55 g
Kwas glutaminowy 1.97 g
Glicyna 0.49 g
Prolina 0.65 g
Seryna 1.33 g
pokaz wszystkie pozycje