Tabele kalorii i wartości odżywczych

Jajko gotowane

Wartość energetyczna 196 kcal
Wartość energetyczna 821 kJ
Woda 69.47 g
Białko 13.61 g
Tłuszcze ogółem 14.84 g
Popiół 1.26 g
Węglowodany ogółem 0.83 g
Cukry ogółem 0.40 g
Glukoza 0.40 g
Składniki mineralne
Wapń, Ca 62.00 mg
Żelazo, Fe 1.89 mg
Magnez, Mg 13.00 mg
Fosfor, P 215.00 mg
Potas, K 152.00 mg
Sód, Na 207.00 mg
Cynk, Zn 1.39 mg
Miedź, Cu 0.08 mg
Mangan, Mn 0.03 mg
Selen, Se 33.10 µg
Fluor, F 1.20 µg
Witaminy
Witamina B6 0.18 mg
Tiamina (Witamina B1) 0.04 mg
Ryboflawina (Witamina B2) 0.49 mg
Niacyna (Witamina B3, Witamina PP) 0.08 mg
Kwas pantotenowy (składnik witaminy B5) 1.66 mg
Foliany ogółem 51.00 µg
Cholina 317.10 mg
Betaina 0.30 mg
Witamina B12 0.97 µg
Witamina A 219.00 µg
Retinol 216.00 µg
Beta-karoten 35.00 µg
Beta-kryptoksantyna 10.00 µg
Luteina i zeaksantyna 543.00 µg
Witamina E 1.31 mg
WItamina D (D2 + D3) 2.20 µg
WItamina D3 (cholecalciferol) 2.20 µg
WItamina K (phylloquinone) 5.60 µg
Kwasy tłuszowe nasycone ogółem 4.32 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 6.18 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 3.25 g
Kwasy tłuszczowe trans ogółem 0.04 g
Cholesterol 401.00 mg
Fitosterole 8.00 mg
Aminokwasy
Tryptofan 0.18 g
Treonina 0.60 g
Izoleucyna 0.73 g
Leucyna 1.18 g
Lizyna 0.99 g
Metionina 0.41 g
Cystyna 0.29 g
Fenyloalanina 0.74 g
Tyrozyna 0.54 g
Walina 0.93 g
Arginina 0.89 g
Histydyna 0.34 g
Alanina 0.80 g
Kwas asparaginowy 1.44 g
Kwas glutaminowy 1.82 g
Glicyna 0.47 g
Prolina 0.56 g
Seryna 1.05 g
pokaz wszystkie pozycje