Tabele kalorii i wartości odżywczych

Dynia

Wartość energetyczna 26 kcal
Wartość energetyczna 109 kJ
Woda 91.60 g
Białko 1.00 g
Tłuszcze ogółem 0.10 g
Popiół 0.80 g
Węglowodany ogółem 6.50 g
Cukry ogółem 2.76 g
Błonnik pokarmowy 0.50 g
Składniki mineralne
Wapń, Ca 21.00 mg
Żelazo, Fe 0.80 mg
Magnez, Mg 12.00 mg
Fosfor, P 44.00 mg
Potas, K 340.00 mg
Sód, Na 1.00 mg
Cynk, Zn 0.32 mg
Miedź, Cu 0.13 mg
Mangan, Mn 0.12 mg
Selen, Se 0.30 µg
Witaminy
Witamina C ogółem 9.00 mg
Witamina B6 0.06 mg
Tiamina (Witamina B1) 0.05 mg
Ryboflawina (Witamina B2) 0.11 mg
Niacyna (Witamina B3, Witamina PP) 0.60 mg
Kwas pantotenowy (składnik witaminy B5) 0.30 mg
Foliany ogółem 16.00 µg
Cholina 8.20 mg
Witamina A 426.00 µg
Beta-karoten 3100.00 µg
Alfa-karoten 4016.00 µg
Luteina i zeaksantyna 1500.00 µg
Witamina E 1.06 mg
WItamina K (phylloquinone) 1.10 µg
Kwasy tłuszowe nasycone ogółem 0.05 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 0.01 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 0.01 g
Fitosterole 12.00 mg
Aminokwasy
Tryptofan 0.01 g
Treonina 0.03 g
Izoleucyna 0.03 g
Leucyna 0.05 g
Lizyna 0.05 g
Metionina 0.01 g
Cystyna 0.00 g
Fenyloalanina 0.03 g
Tyrozyna 0.04 g
Walina 0.04 g
Arginina 0.05 g
Histydyna 0.02 g
Alanina 0.03 g
Kwas asparaginowy 0.10 g
Kwas glutaminowy 0.18 g
Glicyna 0.03 g
Prolina 0.03 g
Seryna 0.04 g
pokaz wszystkie pozycje