Tabele kalorii i wartości odżywczych

Cebula wiosenna (szalotka) - część zielona i bulwa

Wartość energetyczna 32 kcal
Wartość energetyczna 135 kJ
Woda 89.83 g
Białko 1.83 g
Tłuszcze ogółem 0.19 g
Popiół 0.81 g
Węglowodany ogółem 7.34 g
Cukry ogółem 2.33 g
Błonnik pokarmowy 2.60 g
Składniki mineralne
Wapń, Ca 72.00 mg
Żelazo, Fe 1.48 mg
Magnez, Mg 20.00 mg
Fosfor, P 37.00 mg
Potas, K 276.00 mg
Sód, Na 16.00 mg
Cynk, Zn 0.39 mg
Miedź, Cu 0.08 mg
Mangan, Mn 0.16 mg
Selen, Se 0.60 µg
Witaminy
Witamina C ogółem 18.80 mg
Witamina B6 0.06 mg
Tiamina (Witamina B1) 0.06 mg
Ryboflawina (Witamina B2) 0.08 mg
Niacyna (Witamina B3, Witamina PP) 0.53 mg
Kwas pantotenowy (składnik witaminy B5) 0.07 mg
Foliany ogółem 64.00 µg
Cholina 5.70 mg
Witamina A 50.00 µg
Beta-karoten 598.00 µg
Luteina i zeaksantyna 1137.00 µg
Witamina E 0.55 mg
WItamina K (phylloquinone) 207.00 µg
Kwasy tłuszowe nasycone ogółem 0.03 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 0.03 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 0.07 g
Aminokwasy
Tryptofan 0.02 g
Treonina 0.07 g
Izoleucyna 0.08 g
Leucyna 0.11 g
Lizyna 0.09 g
Metionina 0.02 g
Fenyloalanina 0.06 g
Tyrozyna 0.05 g
Walina 0.08 g
Arginina 0.13 g
Histydyna 0.03 g
Alanina 0.08 g
Kwas asparaginowy 0.17 g
Kwas glutaminowy 0.38 g
Glicyna 0.09 g
Prolina 0.12 g
Seryna 0.08 g
pokaz wszystkie pozycje