Tabele kalorii i wartości odżywczych

Buraki - liście

Wartość energetyczna 22 kcal
Wartość energetyczna 92 kJ
Woda 91.02 g
Białko 2.20 g
Tłuszcze ogółem 0.13 g
Popiół 2.33 g
Węglowodany ogółem 4.33 g
Cukry ogółem 0.50 g
Błonnik pokarmowy 3.70 g
Składniki mineralne
Wapń, Ca 117.00 mg
Żelazo, Fe 2.57 mg
Magnez, Mg 70.00 mg
Fosfor, P 41.00 mg
Potas, K 762.00 mg
Sód, Na 226.00 mg
Cynk, Zn 0.38 mg
Miedź, Cu 0.19 mg
Mangan, Mn 0.39 mg
Selen, Se 0.90 µg
Witaminy
Witamina C ogółem 30.00 mg
Witamina B6 0.11 mg
Tiamina (Witamina B1) 0.10 mg
Ryboflawina (Witamina B2) 0.22 mg
Niacyna (Witamina B3, Witamina PP) 0.40 mg
Kwas pantotenowy (składnik witaminy B5) 0.25 mg
Foliany ogółem 15.00 µg
Cholina 0.40 mg
Witamina A 316.00 µg
Beta-karoten 3794.00 µg
Alfa-karoten 3.00 µg
Luteina i zeaksantyna 1503.00 µg
Witamina E 1.50 mg
WItamina K (phylloquinone) 400.00 µg
Kwasy tłuszowe nasycone ogółem 0.02 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem 0.03 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem 0.05 g
Fitosterole 21.00 mg
Aminokwasy
Tryptofan 0.04 g
Treonina 0.07 g
Izoleucyna 0.05 g
Leucyna 0.10 g
Lizyna 0.06 g
Metionina 0.02 g
Cystyna 0.02 g
Fenyloalanina 0.06 g
Tyrozyna 0.05 g
Walina 0.07 g
Arginina 0.06 g
Histydyna 0.03 g
Alanina 0.08 g
Kwas asparaginowy 0.13 g
Kwas glutaminowy 0.27 g
Glicyna 0.08 g
Prolina 0.05 g
Seryna 0.07 g
pokaz wszystkie pozycje