Kapusta dobra po winie

W Polsce pojawiła się za sprawą kuchni niemieckiej już w XIV wieku i prawie od początku wykorzystywaliśmy ją w kwaszonej postaci. Podawana była na dworach królewskich w całej Europie, a potrawy z jej udziałem wzbogacały niejedno huczne spotkanie. Warto sobie przypomnieć, że każdy szanujący się szlachcic polski, wybierając się na kulig czy też w odwiedziny do sąsiada zabierał ze sobą garnczek z bigosem.

Rzodkiew. Jędrna staruszka o gładkiej skórze

Stanowiła jeden z elementów pożywienia robotników wznoszących ok. 2700 lat p.n.e. piramidę Cheopsa. Występuje w najróżniejszych rozmiarach, kształtach i kolorach. Bywa łagodna i słodkawa lub piekielnie ostra. Niezależnie jednak od kształtu, rozmiaru czy koloru, zawsze powinna być jędrna, mieć gładką skórę i zielone liście. Przed wami liczna rodzinka. W rolach głównych: biała rzodkiew, czarna rzodkiew i rzodkiewka

Pomidor – diabelski owoc czy zdrowe warzywo?

„To dziwna roślina, nie spotykana w tym kraju poza ogrodami niektórych zielarzy… i niebezpiecznie jej używać” napisał o pomidorze Dodoens w swojej „Historii roślin” w 1578 roku. Dzisiaj pomidor uważany jest za nieodzowny w naszej codziennej diecie i wciąż coraz więcej dowiadujemy się o jego zdrowotnych właściwościach.

Szpinak – trudna historia

Jego historia jest burzliwa. Były zażyłe kontakty z pielęgniarkami i niejasne układy ze światem biznesu. Były znajomości z ikonami popkultury, wśród których miał wiernych orędowników. Były wielkie obietnice, w które uwierzył świat i równie wielkie rozczarowania, gdy wyszło na jaw, że to zwykły blef. A gdy wydawało się, że spadł na samo dno, los dał mu kolejną szansę. Skwapliwie z niej skorzystał. Dziś znów gości w sercach i na talerzach wielu fanów.

Kukurydza – Indianie, popcorn i wybuchające dusze

Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej, a jej polska nazwa… z Węgier. Zjadamy ja w dziesiątkach postaci i używamy w produkcji klejów, tworzyw, papieru, i oczywiście alkoholu. Dziś ciężko sobie wyobrazić kino bez popcornu i śniadanie bez płatków, a wokół kukurydzy, bo o niej mowa, wciąż unosi się aura indiańskich opowieści. Poznajcie legendy i prawdę o pochodzeniu kukurydzy i historii popcornu

Jak młody bób

Czy młody bób jest bardzo stary? Czy wiecie, że miał duży wpływ na losy cywilizacji europejskiej? A może chcielibyście się dowiedzieć dlaczego Pitagoras chciał zakazać jedzenia potraw z bobu albo co łączy bób i pralkę Franię? Zobaczcie, jakimi tajemnicami owiana jest historia tej rośliny.