Superzdrowe jabłko – prawdziwa polska specjalność

Tłumaczenia i tradycja narzuciły mu rolę zakazanego owocu, który skusił Adama i Ewę, przez co zostali wypędzeni z Raju. Jego krągłości kojarzone są z doskonałością, a charakterystyczne barwy czerwona i złota uczyniły zeń atrybut władzy, potęgi i bogactwa. To także symbol zdrowia, urody, płodności, nieśmiertelności no i oczywiście zaproszenie do miłości. Zaś w zaciszu domowym, z dala od wielkiego świata i symboliki, to po prostu zdrowy, soczysty i słodki owoc. Ceniony w kuchni i wykorzystywany do przygotowywania wielu dań zarówno słodkich jak i pikantnych.

Wpadła gruszka do fartuszka

Soczysta i słodka gruszka, szalenie ceniona jako owocowy deser, wytworna przystawka do dziczyzny lub surowiec na szlachetna nalewkę. Przypuszcza się, że pochodzi z Kaukazu lub Anatolii gdzie powstała z dwóch, dziko rosnących gatunków. Uprawia się ją zarówno na półkuli północnej jak południowej. Bardzo popularna ze względu na swój charakterystyczny smak i zapach.

Mandarynka – młodsza siostra pomarańczy

Słodki, soczysty smak mandarynki zna chyba każdy z nas. I ten aromatyczny zapach wypełniający cały dom podczas jej obierania… Ach! Mandarynka jest uprawiana jest niemal na całym świecie. Jest zdrowa. Nie tylko nie tuczy, ale dzięki zawartej w niej nobiletynie wspomaga nas w walce z otyłością i chorobami krążenia.

Smakowite truskawki

Świat nie jest wolny od grzechu. Na nasze szczęście! Dzięki temu możemy się dziś zajadać słodkimi i aromatycznymi truskawkami. Wszystko za sprawą łakomstwa króla Francji Ludwika XIV. Niechaj Bóg mu wybaczy jego nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu, bo dzięki temu uszczęśliwił wielu z nas!

Cytryna – specjalistka od wykrzywiania twarzy

Pochodzi z wielodzietnej rodziny rutowatych. Znana jako zwyczajna, właściwa lub kwaśna. Uprawiana w licznych odmianach dosłownie na całym świecie, nie tylko dla smacznych owoców, ale też dla urody roślin. Jej właściwości lecznicze i kosmetyczne znane i cenione są od dawna. Również w kuchni cieszy się wielką popularnością. Dziś na tapecie cytryna!

Jak smakuje avocado?

Avocado to naprawdę niezwykła roślina. Do jakiej grupy go zaliczyć? Do warzyw czy owoców? Nawet jego zastosowanie nie jest jednoznaczne. Można je jeść na ostro lub na słodko. A więc może wyjściem z tego labiryntu będą nasze kubki smakowe? I tu też nie jest prosto. Bo jak smakuje avocado?