Szampan – najbardziej rozkoszne i romantyczne wino świata

„Piję szampana, kiedy jestem wesoła i kiedy jestem smutna. Czasami piję wtedy, gdy dokucza mi samotność. Raczę się nim, aby zaostrzyć apetyt i oszukać głód. Gdy przebywam w towarzystwie, nie wyobrażam sobie, by mogło zabraknąć szampana. Poza tym nie biorę go do ust – chyba, że jestem spragniona”. Madame Lilly Bollinger

Odradzający i uzdrawiający jogurt

Jego zalety znane są od niepamiętnych czasów. W Biblii można znaleźć wzmiankę o tym, że Abraham przyjmował gości chlebem i rodzajem kwaśnego mleka – można by rzec prototypem jogurtu. Homer i Hezjod opisują, że Grecy popijali jogurt na zakończenie uczt, by ułatwić sobie trawienie. Cóż takiego może być w nadpsutym mleku? Samo zdrowie Szanowni Państwo, samo zdrowie! Poznajcie dzieło bakterii jogurtowych Streptococcus thermophilus

Jak kakao czekoladę nam dało

Cenili ją Majowie, za boski dar uważali Aztekowie, dziś szaleje za nią cały świat. I na nic zdadzą się ostrzeżenia, że kaloryczna, że tucząca a przy tym obstrukcyjna. Nikt się jej nie oprze! Ach te aromatyczne napoje i pyszne łakocie z czekoladą w roli głównej. A w dodatku nastrój po niej lepszy, człowiek jakiś taki bardziej rozluźniony… Podziękujmy kakao!